Politică

Valeriu Stoica: Neclaritatea in organizarea justitiei genereaza haos

26.06.2006, 19:18 16

Reforma in Justitie trebuie sa aiba la baza o anumita filozofie si trebuie sa se bucure de continuitate in realizarea ei, iar masurile spectaculoase precum cele propuse de Monica Macovei pot avea succes mediatic, dar in sistem genereaza bulversari, sustine Valeriu Stoica, fost ministru liberal al justitiei in perioada 1996-2000.
El spune ca starea de instabilitate din sistemul judiciar este cauzata in principal de lipsa de coerenta in modul de constituire a regulilor de functionare si afirma ca mandatul ministrului PSD Rodica Stanoiu, care i-a succedat in functie, a constituit "o mare sincopa" in reforma justitiei.
"Stanoiu a renuntat la principiile pe care eu le asezasem la baza reformei justitiei si la aducerea tinerilor in sistem, apoi Cristian Diaconescu si Monica Macovei au revenit la acestea", spune Stoica, intr-un interviu.
Macovei insa a avut un mare handicap, explica fostul ministru: ea a fost nevoita sa lucreze sub presiunea Comisiei Europene si sa propuna rapid o serie de masuri, insa s-a creat un decalaj enorm intre aceste masuri si capacitatea sistemului de a le absorbi. El a vorbit si despre alte masuri privind reorganizarea Consiliului Superior al Magistraturii, printr-un viitor referendum constitutional.
"Solutia pentru viitor este ca CSM sa fie compus exclusiv din judecatori, iar pentru procurori sa se creeze o institutie similara, dar distincta, care sa gestioneze problemele legate de selectia, formarea si promovarea procurorilor. In plus, nu se va putea renunta la autoritatea ministrului de justitie in aceasta materie. Procurorii vor ramane sub autoritatea ministrului de justitie", propune Valeriu Stoica.
El sustine actualele prevederi legale in care procurorii-sefi sunt numiti de presedintele tarii la propunerea ministrului justitiei. UDMR si PSD sustin ca propunerile ar trebui formulate de catre CSM, insa Stoica interpreteaza ca procurorii, desi sunt magistrati, nu fac parte din puterea judecatoreasca, tocmai pentru ca se afla sub autoritatea ministrului de justitie.
Referitor la proiectul ministrului Macovei de infiintare a Agentiei de Integritate, Stoica a mai declarat ca institutia trebuie sa functioneze ca un arbitru, altfel toate prevederile privind conflictul de interese vor ramane litera moarta. "Aceasta institutie ii are in vedere in primul rand pe cei care au obligatia sa faca declaratii de avere, deci este vorba de cei care decid sau participa la decizie in sistemul public si prin asta influenteaza utilizarea banilor publici... Aceasta pornire pe care am vazut-o - mai ales din partea unor oameni politici - impotriva institutiei ma face sa cred ca de fapt nu se doreste sa existe un control real in legatura cu modul in care demnitarii isi realizeaza averile. Daca nu vrei sa intri sub control, atunci nu te faci demnitar, nu intri in politica", a mai spus fostul ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO