Politică

Vasile Dancu si-a dat demisia din echipa de conducere a PSD

18.07.2007, 19:31 310

Vasile Dancu a demisionat ieri din functia de vicepresedinte al PSD pentru analiza politica si comunicare, invocand hotararea presedintelui partidului, Mircea Geoana, de a-i interzice sa dea interviuri presei pe teme de strategie, reiterata la ultimul Comitet Executiv National de vinerea trecuta.
Dancu, considerat unul dintre strategii PSD, este al doilea clujean care demisioneaza in ultimele luni dintr-o pozitie de conducere a partidului. Imediat dupa referendumul esuat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, Vasile Puscas, fost negociator-sef cu UE, a demisionat din functia de vicelider al deputatilor social-democrati, invocand greseli de strategie in demersul de demitere a sefului statului.
Dancu si intreg grupul de la Cluj se afla in razboi cu filiala Bucuresti condusa de Marian Vanghelie. Cum Geoana este cel care coordoneaza filiala bucuresteana, cei de la Cluj banuiesc ca in spatele atacurilor lui Vanghelie la adresa lor - acesta a cerut ca Dancu sa fie dat afara din partid - s-ar afla chiar liderul PSD. Geoana a comentat ca dupa trecerea caniculei, spera ca Dancu sa se razgandeasca.
Saptamana trecuta PSD anunta impacarea dintre Dancu si Vanghelie, dar ieri primul si-a anuntat demisia din conducere intr-o scrisoare transmisa lui Mircea Geoana.
In demisia inaintata presedintelui PSD, Mircea Geoana, Vasile Dancu declara ca motivatiile gestului sau sunt personale, dar si politice, legate de modalitatile concrete prin care se realizeaza managementul politic al PSD.
"In ultimele luni, partidul pune in practica o strategie si o serie de tactici pe care le consider a deteriora imaginea publica si credibilitatea PSD ca partid de opozitie, iar solutiile propuse de mine sunt, in mod sistematic, respinse. In plus, hotararea dumneavoastra de a-mi interzice sa dau interviuri presei, 'pe teme strategice', reiterata la ultimul Comitet Executiv National (de vinerea trecuta - n.n.), ma pune in imposibilitatea de a raspunde sarcinilor pe care le am ca vicepresedinte pentru analiza politica si comunicare. Ca intelectual de stanga, nu pot accepta pierderea libertatii de gandire si a capacitatii de expresie a analizei critice. Sunt sigur ca si domnia voastra pretuiti aceste valori eterne ale social-democratiei", precizeaza Vasile Dancu in documentul adresat presedintelui partidului, potrivit sursei citate.
De asemenea, senatorul PSD subliniaza ca va ramane alaturi de echipa de conducere a PSD atunci cand va fi nevoie de expertiza sa. Totodata, Vasile Dancu sustine ca ramane cu dorinta de a reprezenta mai bine comunitatea care i-a acordat mandatul de membru al Senatului Romaniei, precum si "de a servi interesele tarii in Parlamentul European", pentru lunile care au mai ramas din mandatul sau, el fiind europarlamentar.
In finalul scrisorii, Vasile Dancu precizeaza ca decizia sa este una individuala. "Gestul meu este un act de vointa individuala si nu implica in niciun fel Organizatia PSD Cluj sau alte organisme politice din care fac parte", sustine Dancu, potrivit comunicatului.
Conducerea PSD hotarase, luni, ca pana joi grupul de lucru condus de Vasile Dancu sa structureze un program electoral pentru candidatii partidului la alegerile europarlamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO