Politică

Vechea garda liberala, din nou la atac

Vechea garda liberala, din nou la atac

Stolojan, Musca si Stoica: PNL are doar 13% in sondaje. Trebuie sa facem ceva

18.07.2006, 19:14 18

Fostii presedinti liberali Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, si deputatul Mona Musca au dat ieri un ultimatum conducerii PNL.
Termenii ultimatumului, imbracati in textul unui document numit "apel la unitatea PNL", suna asa: daca actuala conducere nu revine la sentimente mai bune fata de criticii ei si nu isi imbunatateste colaborarea cu PD, atunci, in toamna, in partid va aparea o noua platforma, in opozitie cu cea cu care premierul Calin Popescu-Tariceanu a castigat sefia partidului. "Ne vom vedea de drumul nostru", spune enigmatic Stoica, unul dintre criticii premierului.
Proiectul celor trei este insa vag. Tot ceea ce poate face in momentul de fata o noua platforma in partid este crearea unui puternic curent anti-Tariceanu care sa conduca, in final, la organizarea unui congres si la schimbarea presedintelui formatiunii. Este greu de anticipat acest lucru, cata vreme Tariceanu are o puternica sustinere in filiale, iar cei trei sunt considerati oamenii lui Traian Basescu.
Tocmai aceasta perceptiie au incercat ieri sa demoleze Stolojan, Stoica si Musca. Ei au afirmat ca cer o dezbatere in interiorul partidului pentru stoparea pierderii de credibilitate, cauzata, spun ei, de agresivitatea la limita suburbanului a unor reprezentanti ai conducerii, de vendete in interior si de razboiul permanent cu principalul aliat, PD.
Consilierul prezidential Theodor Stolojan a vorbit ieri despre necesitatea fuziunii PNL cu PD si a spus ca "dupa 1 ianuarie 2007 orice este posibil, inclusiv alegerile anticipate".
"Una dintre cauzele pentru care PNL pierde din credibilitate este pozitia de competitie in care s-a asezat in raport cu partenerul de Alianta, cu PD si pozitia de competitie in care, din pacate, s-a asezat presedintele partidului si primul-ministru in raport cu presedintele Traian Basescu", a spus Stolojan.
El a afirmat totodata ca acuzatiile ar fi controlati de la Cotroceni de presedintele Traian Basescu sunt manipulari ale acualei conduceri liberale.
Cei trei sustin insa ca nu doresc nici inlocuirea presedintelui PNL Calin Popescu-Tariceanu si nici organizarea unui Congres extraordinar, dar ca trebuie gasite solutii impotriva cauzelor care au dus PNL la 13 procente in optiunile electoratului, in urma PD, PSD si PRM. Unul dintre pasii de urmat este, in viziunea celor trei, demisia acelor lideri care nu au confirmat in functiile publice care le-au fost incredintate. Mona Musca l-a nominalizat aici pe ministrul apararii, Teodor Atanasiu, cel care a lansat dezbaterea privind retragerea trupelor romanesti din Irak.
Conform statutului PNL, pentru ca o platforma politica sa aiba castig de cauza in interiorul partidului, ea trebuie sa stranga ca sustinatori un numar egal cu jumatate plus unu din filialele liberale. Ei au insistat insa ca nu doresc organizarea unui Congres, insa nu au explicat care va fi consecinta lansarii platformei politice.
Reactia presedintelui liberal la anuntul colegilor de partid nu a intarziat: "Astept ca ei sa se inscrie intr-un cadru statutar - ceea ce se pare ca nu s-a intamplat azi - si sigur ca sunt curios sa vad care sunt problemele pe care le ridica, daca sunt sau nu reale", a spus Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO