Politică

Viitorul ambasador al SUA cere Romaniei banii datorati companiilor americane

Viitorul ambasador al SUA cere Romaniei banii datorati companiilor americane
09.07.2009, 00:00 28

"Romania nu va fi capabila sa atraga investitii americane pe termen lung daca nu asigura companiilor din SUA conditii corecte in ceea ce priveste aprobarile, platile si rambursarile, pe masura ce aceste companii isi onoreaza angajamentele contractuale", a spus viitorul ambasador al SUA la Bucuresti Mark H. Gitenstein in fata comisiei de politica externa a Senatului, potrivit unei declaratii publicate pe site-ul acestei institutii.
Gitenstein, un fost lobbist si fost membru al echipei de tranzit a presedintelui Barack Obama, a fost nominalizat in iunie ca ambasador extraordinar si plenipotentiar in Romania si urmeaza sa-si preia in curand mandatul la Bucuresti.
In fata comisiei senatoriale, el nu a dat numele unei companii anume, dar la Bucuresti, una dintre cele mai cunoscute si controversate companii americane, Bechtel, care a primit in 2004 contractul pentru autostrada Transilvania, s-a plans ca lucrarile nu merg pentru ca nu primeste banii de la stat.
Bechtel, una din cele mai importante companii americane care activeaza in Romania, a fost una din companiile care au primit bani cu intarziere de la stat. Nu mai departe de saptamana trecuta, premierul Emil Boc a admis ca statul are o datorie de 48 de milioane de euro catre firma americana.
La inceputul anului, Ministerul Transporturilor a platit companiei Bechtel inca aproximativ 60 de milioane de euro, reprezentand facturi neachitate din anul 2008, de pe vremea Guvernului Tariceanu.
Totusi, Gitenstein crediteaza Guvernul pentru ca ar fi actionat impotriva crizei economice, solicitand "rapid" un credit de la Fondul Monetar Interna-tional, iar aceasta masura, impreuna cu alte politici, vor aduce stabilitate si o recuperare rapida.

De ce e nevoie pentru mai multe afaceri americane
Mark Gitenstein spune ca americanii ar putea sa investeasca mai mult in Romania si afirma ca prioritatea lui va fi sa imbunatateasca schimburile comerciale intre cele doua tari. "Cheia acestui efort va fi sa convingem Romania sa investeasca in lupta impotriva coruptiei, sa creasca transparenta, sa reformeze si sa cimenteze un aparat judiciar si de control independent si sa reformeze mecanismele de control fiscal", a mai spus Gitenstein in fata membrilor comisiei.
La 31 ianuarie 2009, investitiile americane in Romania ocupau locul 8, dupa investitia in echivalent valuta, reprezentand aproximativ 3,43% din totalul investitiilor straine directe, potrivit MAE. La 28 februarie 2009, volumul schimburilor comerciale (importuri si exporturi) s-a ridicat la 181 mil. USD, importurile din SUA s-au cifrat la 104 mil. USD, iar exporturile la 76 mil. USD. Printre cei mai importanti investitori americani in Romania se numara: Ford, Emerson, Qualcomm, Philip Morris, Solectron, Timken, McDonald's, Procter & Gamble, Citibank, Precision Castparts Corporation, Coca-Cola, Sara Lee, Smithfield.

Ambasada SUA: Mediul de afaceri este afectat de reglementarile noi, care au efecte adverse

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn (foto), care este seful de misiune de la plecarea ambasadorului Nicholas Taubman in vara anului trecut, spune ca noua administratie Obama anticipeaza un parteneriat economic solid intre Romania si Statele Unite. Totusi, afirma ea pentru ZF, Romania trebuie sa-si concentreze eforturile pe climatul investitional.
"Afacerile au nevoie de predictibilitate si transparenta, mai ales cand vine vorba de reglementari care afecteaza climatul investitional. Investitorii sunt prea des surprinsi de reglementari noi, unele dintre acestea avand consecinte dificil de anticipat, precum si efecte adverse. Acestea ar fi putut fi evitate daca companiile ar fi fost consultate de la inceput", a spus Guthrie-Corn.
Ea nu a detaliat asupra acestor reglementari, totusi, una dintre principalele masuri luate de Guvern in contextul crizei economice si care a fost extrem de prost primita in mediul de afaceri din Romania a fost introducerea impozitului forfetar.
Insarcinatul cu afaceri a intarit ceea ce viitorul ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus in fata comisiei senatoriale de politica externa despre lupta impotriva coruptiei. "In orice piata, coruptia slabeste constant transparenta si predictibilitatea, crescand riscurile si costurile investitorilor. (...) Transparenta limitata si coruptia sunt obstacole in calea dezvoltarii economice si a investitiilor straine directe oriunde in lume", a spus ea.
Guthrie-Corn arata ca Romania ar fi in continuare atractiva pentru investitorii americani in ciuda crizei economice. "Romania continua sa ofere oportunitati bune pentru firmele americane. Romania trebuie sa-si concentreze in continuare eforturile pe imbunatatirea climatului investitional, sprijinirea educatiei si investitii in infrastructura daca doreste in continuare sa atraga investitori american", a mai spus Guthrie-Corn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO