Politică

Vladescu: Ar fi bine ca PSD sa pice bugetul si sa-si anuleze astfel legile propuse

Vladescu: Ar fi bine ca PSD sa pice bugetul si sa-si anuleze astfel legile propuse

Click pentru imaginea marita

23.07.2007, 18:22 15

Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu (PNL), spune ca isi doreste ca legea bugetului sa fie respinsa pentru a se anula astfel "prostiile de legi" pe care le propune PSD.
"Ar fi bine ca PSD sa pice bugetul de stat si sa-si anuleze astfel prostiile de legi pe care le dau", a spus ieri Vladescu pentru ZF.
PSD a amenintat Guvernul ca nu va vota legea bugetului de stat daca nu vor fi alocati bani pentru inca doua proiecte in favoarea pensionarilor. "Daca aceste proiecte nu sunt puse in aplicare, noi nu votam legea bugetului pe 2008", a declarat ieri pentru ZF liderul PSD Mircea Geoana.
In absenta voturilor PSD, legea bugetului de stat nu are sanse sa fie adoptata, intrucat guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu are o sustinere parlamentara de doar 20%. Liderul social - democrat se refera la doua proiecte de lege votate de PSD in 2004 "compensarea in bani a tichetelor CFR neutilizate de catre pensionari si acordarea unei pensii suplimentare sotului supravietuitor in valoare de 25% din pensie, a caror aplicare a fost amanata de guvernul Tariceanu pana in 2008.
Insa, potrivit unor informatii de la Ministerul de Finante, unde a inceput sa se lucreze deja la legea bugetului de stat pe 2008, Guvernul intentioneaza sa ocoleasca si in anul urmator aplicarea celor doua proiecte, pentru care nu gaseste bani, in conditiile in care pentru majorarea punctului de pensie nu exista inca surse sigure de finantare.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian sustine ca bugetul asigurarilor sociale va suferi un "usor" deficit de 0,1% sau 0,2% din PIB, in urma majorarii punctului de pensie. Insa fostul ministru de finante Sebastian Vladescu - in prezent secretar de stat in MFP - a calculat ca cele trei proiecte vor putea fi acoperite de la buget ori prin marirea deficitului bugetar la peste 5%, ori prin realocarea banilor destinati proiectelor de infrastructura. El i-a acuzat ieri pe social-democrati de demagogie, pentru ca acestia clameaza sprijinirea pensionarilor prin masuri care afecteaza intreaga populatie. "Ar fi bine ca PSD sa pice bugetul de stat si
sa-si anuleze astfel prostiile de legi pe care le dau", a spus secretarul de stat.
Legea bugetului de stat reprezinta cel mai important proiect al Guvernului intrucat traseaza modul in care vor fi impartiti si cheltuiti banii publici in anul care urmeaza. Respingerea legii bugetului echivaleaza cu un vot de blam la adresa Guvernului, insa demisia cabinetului nu este obligatorie. Bugetul pe 2008 are importanta majora, intrucat este an electoral si de obicei in aceste momente finantele impart banii catre domenii cu vizibilitate pentru electorat.
Varujan Vosganian s-a aratat dispus la negocieri cu social - democratii pe marginea proiectiei bugetare, declarand ieri ca va discuta cu PSD asupra unei viziuni de ansamblu a legii bugetului de stat. Amenintarea privind legea bugetului reprezinta cel mai recent "santaj" la adresa gvernului Tariceanu, care depinde de voturile PSD in Parlament pentru a-si trece orice proiect de lege. PSD, cea mai importanta formatiune de opozitie, a mai obtinut de la premierul liberal sprijin pentru majorarea punctului de pensie - pentru care Guvernul daduse punct de vedere negativ - doar dupa ce a amenintat ca nu va vota legea care abiliteaza Guvernul sa emita ordonante de urgenta in vacante.
Dupa aprobarea legii de catre Parlament, Sebastian Vladescu a spus ca legea atenteaza la stabilitatea macroeconomica a Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO