Politică

Vosganian: am discutat despre un posibil candidat pentru premier

Autor: Mediafax

21.10.2010, 23:53 17

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian afirmă că membriipartidului său au discutat despre "portretul robot al unui posibilcandidat" la funcţia de premier, în cazul în care moţiunea decenzură va fi votată, iar Klaus Iohannis "se află pe lista decandidaturi prezumtivă".

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosga­nian a susţinut, joi, la Sibiu,o conferinţă de presă în care a fost întrebat care este propunereaPNL pentru funcţia de prim-ministru dacă va trece moţiunea, iaracesta a refuzat să dea nume, spunând că i se pare "nepoliticos" săanunţe nişte nume înainte de a discuta "cu ceilalţi parteneri aisusţinerii moţiunii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În PNL nu s-au făcut, la Comitetul Na­ţio­nal Executiv,nominalizări de candidaţi. Tot ce am discutat a fost tipologia unuiprezumtiv candidat. S-a vorbit despre posi­bili­tatea unui candidatcare să provină din rândul zonei financiar-bancare şi a pieţei decapital, poate un om de afaceri cu bună reputaţie, poate cinevacare are experienţă poli­tică, dar provine din zona civică. Aşadar,nu am nominalizat şi nu am discutat candidaţi, ci am discutatportretul robot al unui posibil candidat. Cel mai important motivar fi că ni se pare nepoliticos să anunţăm o candidatură fără sădiscutăm cu ceilalţi parteneri ai susţinerii moţiunii", spusVosganian.
Întrebat dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se încadrează înlimitele discu­tate ale "portretului robot", vicepre­şedintele PNLa spus că "Iohannis se află pe lista de candidaturiprezum­tivă".
"Domnul Iohannis se află pe lista de candidaturi prezumtivă. Nulegăm însă existanţa unui nou guvern numai de numele său. Într-oipotetică listă există ipotetice acceptări şi ipotetice negocieri",a afirmat Vosganian.

În plus, vicepreşedintele PNL a spus că viitorul premier ar trebuisă aducă un plus de încredere alegătorilor, să fie un om cureputaţie, el având rolul "de a crea un anumit stil de a guverna şide a face politică".
"Ne-ar trebui un duhovnic prim-ministru, dacă mă întrebaţi.Duhovnicul este hărăzit, este inspirat şi îi pasă de oameni, nuexistă facultate pentru asta", a susţinut vicepreşedintelePNL.
La rândul său, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi,într-o conferinţă de presă, că nu a discutat cu liderii opoziţieidespre posibilitatea nomi­nalizării la funcţia de premier.

"Sunt speculaţiile unor oameni care lucrează în mass-media maidegrabă decât ale politicienilor", a spus Iohannis.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că a primitmandat de la Consiliul Naţional Executiv al formaţiunii să discutecu PSD pe tema premierului, el precizând că liberalii au deja celpuţin trei propuneri de prim-ministru independent.
"Sunt mandatat de Consiliul Naţional Exe­cutiv să discut pro­puneripentru primul-ministru. Avem câteva variante, cel puţin trei. Nu lefac publice în acest moment din eleganţă faţă de partener, le voiface cunoscute în discuţiile cu PSD. E vorba de per­sonalităţiinde­pen­dente, recunoscute, cu prestigiu profesional, public,oameni care ar putea să conducă un guvern de criză în situaţii decriză", a spus Antonescu.
El a arătat că PNL are în vedere doar persoane independente politicpentru funcţia de premier.
Liberalii i-ar putea propune pe Klaus Johannis, Stere Farmache şiMariana Gheorghe pentru funcţia de premier, în eventualitateaadoptării moţiunii de cenzură a opoziţiei.
"Propunerile PNL pentru funcţia de premier, care vor fi prezentatede preşedintele PNL, Crin Antonescu, în cadrul negocierilor pentruconstituirea guver­nului de avarie, sunt Klaus Jo­hannis, primarulSibiului, Stere Far­mache, preşedintele Bursei de Valori Bucureştişi Mariana Gheorghe, direc­torul general executiv al Petrom", audecla­rat sursele citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO