Politică

Wikileaks - Băsescu, despre militarul implicat în cazul Teo Peter: Nu va face închisoare în România

Wikileaks - Băsescu, despre militarul implicat în cazul Teo Peter: Nu va face închisoare în România

Autor: Mediafax

29.03.2011, 15:17 24

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus ambasadorului SUA, în 2005, că militarul responsabil deaccidentul în care şi-a pierdut viaţa Teo Peter "va avea parte deun proces echidistant şi nu ar urma să facă nicio zi de închisoarein România", relatează Hotnews, citând o telegramă atribuităWikileaks.

Potrivit sursei citate, într-o telegramă confidenţialădin 2005, oficialii Ambasadei SUA menţionează o discuţieanterioară dintre preşedintele Băsescu şi ambasadorulSUA pe tema cazului Teo Peter.

"Premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe Ungureanu ar puteacere întoarcerea soldatului, fiind posibil să repete promisiuneafăcută mai devreme ambasadorului nostru de către Băsescu că fostulşef de detaşament va avea parte de un proces echidistant şi,indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi în închisoare înRomânia", scrie Hotnews citând telegrama atribuită Wikileaks.

De asemenea, potrivit sursei citate, diplomaţiiamericani ar fi notat în telegrama respectivă că"accidentul din decembrie 2004 în care a fost implicat comandantuldesamentului de puşcaşi marini însărcinaţi cu securitateaAmbasadei SUA, care a dus la moartea rock-starului românTeo Peter a fost mediatizat intens şi a declanşat proteste alepublicului".

"Băsescu şi guverul sunt sub o presiune politică substanţialăpentru ca procesul să aibă loc într-o instanţă din România. În modnatural, având în vedere că procedurile judiciare ale ForţelorNavale (Marine Corps în original n.red) împotriva fostului comandatde detaşament nici nu au început, chestiunea extrădării şi aridicării imunităţii soldatului nici nu poate fi pusă în discuţieîn acest moment", se mai arată în citatul prezentat de Hotnews.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO