Politică

Zeci de amendamente la legea societatilor comerciale

10.03.2006, 00:00 17

Organizatiile patronale spun ca "aspectele marunte", dar incoerente din viitoarea lege a societatilor comerciale vor avea consecinte mari asupra societatilor, daca ele nu sunt eliminate.

Casele de avocatura, reprezentantii mediului de afaceri si cei ai institutiilor publice au inaintat ieri mai multe observatii la proiectul de modificare a legislatiei privind societatile comerciale, pornind de la definirea corecta a termenilor si pana la subiecte de fond.

Obiectiile sunt multe si pleaca de la observatii precum ca statul incearca sa se derobeze de orice raspundere in relatia cu societatile comerciale si pana la cele care privesc existenta in text a unor termeni inadecvati care introduc mai multa confuzie decat limpezesc lucrurile.

"Par aspecte marunte, dar efectele vor fi mari pentru societatile comerciale", a explicat Constantin Dumitru, reprezentantul Confederatiei Patronatelor din Industrie si Agricultura.

Noul proiect de modificare a legii societatilor comerciale va mai fi in dezbatere inca doua saptamani, apoi va fi definitivat si aprobat de Guvern. Un numar de 15 asociatii patronale au dorit ieri sa aduca amendarea textului la o dezbatere publica privind viitoarele reglementari.

Cele mai multe observatii, cand este vorba despre viitoarea lege, vin de la IMM-uri care sunt nemultumite ca noua legislatie le pune in acelasi rand, in multe privinte, cu celelalte societati comerciale, lucru care

le-ar produce costuri suplimentare de administrare.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM) a criticat ieri faptul ca noile reglementari fac diferenta intre societatile pe actiuni doar in functie de existenta obligatiei legale de auditare a societatilor, afirmand ca acest lucru nu asigura flexibilitatea Intreprinderilor Mici si Mijlocii. De asemenea, CNIPMM spune ca pentru societatile pe actiuni care indeplinesc conditiile pentru a fi incadrate in categoria IMM-urilor trebuie asigurata posibilitatea de a avea un singur administrator, si nu trei (reglementare valabila pentru toate societatile comerciale), asa cum prevede proiectul in dezbatere.

IMM-urile mai spun ca proiectul ar introduce un sistem "birocratic si costisitor" privind exercitarea dreptului la informare si publicitate. Este criticat faptul ca proiectul introduce obligatia publicarii in Monitorul Oficial, pe cheltuiala societatii, a schimbarilor de administratori sau directori, dar si obligatia de a urma aceeasi procedura in privinta modificarii actului constitutiv al unei societati.

Obiectii in privinta publicitatii are si Confederatia Patronatelor din Industrie si Agricultura. Reprezentantul Confederatiei, Constantin Dumitru, a spus ca statul are tendinta de a se deroba de orice obligatie atunci cand il face raspunzator pentru publicitatea obligatorie (in Monitorul Oficial sau in alte locuri) doar pe agentul economic, desi, s-au putea ca uneori o incalcare a normelor sa se faca din vina statului.

Modul de redactare a textului a fost amendat de Sebastian Radocea, avocat colaborator senior la Tuca si Asociatii. Potrivit acestuia, proiectul de lege cuprinde mai multe formulari vagi si unele redundante.

El a aratat ca desi in proiect se vorbeste despre societatile asociate, actul normativ nu defineste notiunea si face trimitere la reglementari unde, de asemenea, ea este doar mentionata.

In acelasi timp, avocatul a dat cateva exemple de formulari pe care le-a calificat drept ridicole, cum ar fi "creanta detinuta" sau "capital social detinut de actionar".

"Creanta este un drept. Nu poti sa spui un drept detinut, iar capitalul social apartine societatii si este subscris de actionari", a explicat Radocea.

Principalele modificari la proiectul privind societatile comerciale sunt: societatile comerciale ar putea fi infiintate de numai doi actionari, fata de cinci, cum prevede in prezent legislatia; consiliile de administratie pot delega directorilor o parte dintre atributii; Adunarea Generala a actionarilor ar urma sa intruneasca cvorumul cu 25% dintre actionarii cu drept de vor, iar termenul de convocare a AGA a fost prelungit de la 13 la 30 de zile. Aceste ultime prevederi nu au fost criticate pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO