Politică

Zecile de procese nu il impiedica pe Vadim Tudor sa ramana in politica

11.12.2002, 00:00 31

Zecile de dosare judecate de instantele penale si civile nu l-au oprit pe Corneliu Vadim Tudor sa-si spuna punctul de vedere in revistele sale - chiar daca nu avea sustinere - insa l-au temperat pe senatorul PRM in a-si expune pledoariile virulente de la tribuna Parlamentului.
Pana in 2000, indiferent de putere, Corneliu Vadim Tudor si-a atacat adversarii politici. Dupa inmultirea dosarelor pe rolul instantelor in care era reclamat, senatorul PRM a devenit insa mai precaut.
Intre timp, la 19 februarie 2001, Curtea Suprema de Justitie a hotarat, printr-o sentinta definitiva, ca senatorul Corneliu Vadim Tudor trebuie sa-i plateasca Rodicai Chelaru suma de 400 de milioane de lei, instanta dispunand totodata incetarea procesului penal, intrucat in acest caz a intervenit prescriptia raspunderii penale. Vadim Tudor a fost acuzat de calomnie dupa ce, in 11 februarie 1994, in revista Romania Mare, a aparut un articol care invoca anumite relatii intime pe care Chelaru - pe atunci redactor la postul de radio BBC - le-ar fi avut cu Traian Chebeleu, fost consilier prezidential. Vadim Tudor a recunoscut, in fata instantei, ca articolul (pe care, dealtfel, nu l-a scris el), il viza pe Chebeleu, si nu pe Chelaru.
Intr-un alt dosar penal, Vadim Tudor a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 15 milioane de lei. De asemenea, Vadim a fost obligat la plata a 75 de milioane de lei catre Ticu Dumitrescu, pe care senatorul PRM l-a calomniat in mai multe articole publicate in revista sa. Sentinta in cazul senatorului Ticu Dumitrescu nu este definitiva, dosarul afandu-se acum la Curtea Constitutionala, pentru solutionarea unei exceptii privind incalcarea unui articol constitutional.
Tot la Curtea Constitutionala se afla si dosarul in care Gavril Dejeu, fost ministru de Interne, il acuza de calomnie pe Vadim Tudor. Initial, in acest caz, instanta suprema i-a aplicat o sanctiune administrativa de zece milioane de lei lui Corneliu Vadim Tudor si l-a obligat la plata a 500 de milioane de lei drept despagubiri morale catre Gavril Dejeu.
Totodata, consilierul prezidential Dorin Marian il acuza pe liderul PRM ca l-a calomniat in timpul unui interviu televizat, precum si intr-un articol pe care l-a publicat in revista Romania Mare. Acest proces se afla inca in dezbatere, la Curtea Suprema.
Ieri, Curtea Suprema de Justitie l-a achitat pe senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor pentru infractiunea de calomnie fata de Zoe Petre, fost consilier prezidential, judecatorii aplicandu-i insa parlamentarului o amenda administrativa de un milion de lei si la plata a 250 de milioane lei daune morale fostului consilier. Zoe Petre l-a actionat pe Vadim in judecata pentru calomniile cuprinse intr-un memorandum adresat unor institutii si organisme internationale privind implicarea fostei puteri in afaceri oneroase.
Tot Curtea Suprema urmeaza sa decida, peste o saptamana, daca va continua judecarea procesului in care senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor este acuzat ca l-a ofensat pe Emil Constantinescu, fostul presedinte al tarii.
Din cele 25 de procese civile intentate lui Vadim Tudor, 20 au fost solutionate prin respingerea actiunilor, a declarat avocatul Lucian Bolcas.
Slalomurile juridice il apropie tot mai mult pe Vadim Tudor de termenele de prescriere a faptelor penale, care insa nu inlatura raspunderea civila. Cum nici in dosarele civile nu au fost aplicate sanctiuni usturatoase, ideea lansata acum cativa ani si potrivit careia procesele il vor duce in faliment pe Vadim Tudor a cazut. Mult invocata celeritate (rapiditate)  in solutionarea proceselor pare a fi valabila doar justitiabililor simpli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO