Prima pagina

1 ianuarie: sampanie, artificii si multi nou-veniti in comunicatii

24.12.2002, 00:00 13

Una dintre diminetile saptamanii trecute a fost neagra pentru destule companii. Angajatii acestora au venit la birou si au avut surpriza sa constate ca orice comunicatie prin Internet devenise imposibila. Prin consecinta, activitatea acestor firme a fost ore bune cvasi-paralizata, cu pierderile de rigoare. Furnizorul  lor de Internet - unul dintre cei mai mari de pe piata - a explicat ca este victima unui act de sabotaj: magistrala de fibra optica, montata pe stalpi de inalta tensiune, fusese sectionata cu maiestrie. Imediat, a fost anuntata si recompensa pentru informatii care sa duca la prinderea faptasului: 1 miliard de lei.
Intamplarea prevesteste dura lupta care se va da intre cateva mari grupuri telecom, imediat dupa ce artificiile de revelion se vor stinge, odata cu sfarsitul monopolului RomTelecom pe piata telefoniei fixe. Daca e sa ne intoarcem in timp, cam acum zece ani, gasim similitudini intre evenimentul de saptamana trecuta si intamplari de la inceputul pietei de televiziune prin cablu; atunci cablurile TV ale unor firme dinamice erau unse cu slanina de catre concurenta pentru a fi roase de sobolani cu scopul de a scoate furnizorul de pe o anumita strada cu potential.
In ultimele luni, sintagmele "liberalizarea pietei de telefonie fixa", "tarifele de interconectare si colocare" etc. au fost auzite pana la satietate. Limba de lemn in sectorul telecom risca sa ingroape evenimentul de la 1 ianuarie, unul dintre cele mai importante economic din 2003. Ziarul Financiar considera oportun deci sa  recapituleze cateva dintre concluziile disputelor si conferintelor de presa din ultimele luni.
In primul rand,  consumatorii vor avea imediat, in ianuarie, alternativa la RomTelecom  vor fi cei mai ales cei din sectorul business. "Pe servicii voce, un client persoana fizica ne va aduce de 3-5 ori mai putine venituri decat unul din categoria business, la  aceeasi investitie", explica Aurel Costea director general Astral Telecom.
In al doilea rand, serviciul la care vor exista imediat oferte va fi cel al telefoniei internationale, caz in care tarifele vor scadea cu pana la 50% in cazul consumatorilor business. In plus, asa cum spunea recent Mihai Batraneanu, directorul general al PCNET, vor exista oferte de pachete de transmisiuni voce pe relatia international adaptate la dimensiunile si necesitatile companiilor. Si daca tot a venit vorba de pachete, companiile vor avea inca un avantaj: vor putea negocia cu un singur operator cam tot ce inseamna comunicatii, fie ca e vorba de voce, transmisii date, Internet, video; si cand cumperi engross de la un singur furnizor mai multe servicii, tarifele per total sunt evident mai scazute decat in cazul in care negociezi cu mai multi furnizori pentru mai multe servicii.
Si sectorul publicitatii va avea de castigat. Pana ieri, peste 80 de companii depusesera notificari la Agentia Nationala de Reglemetari in Comunicatii, pentru a furniza retele si servicii de comunicatii electronice incepand cu 1 ianuarie 2003. Dintre acestea "un numar semnificativ de companii au anuntat ca intentioneaza sa furnizeze servicii de telefonie destinate publicului", conform presedintele ANRC, Ion Smeeianu. Or, majoritatea acestor operatori telecom vor trebui sa-si faca cunoscuta oferta, de unde, probabil o avalanta de ad-uri in prima parte a anului 2003.
In cazul telefoniei locale, lucrurilele se vor schimba mai incet. Asa cum admiteau majoritatea analistilor, pe traficul de voce local RomTelecom nu va avea prea curand competitor, mai ales din cauza dificultatilor de a asigura asa numita "last mile", adica legatura fizica intre infrastructura telecom si biroul sau casa utilizatorului.
In primele luni ale anului viitor vom fi ocupati asadar cu selectarea ofertelor lansate de cei care se vor o felie cat mai mare din tortul RomTelecom. Dincolo de entuziasmul unora (uneori cam facil), liberalizarea completa a comunicatiilor va aduce si deziluzii. Ca in orice piata marcata de o revolutie, vor fi multi cei veniti, dar putini cei chemati. "Cred ca in anul 2005 vor fi maxim cinci operatori de telefonie fixa la nivel national si maxim zece carrieri (furnizori de infrastructura, n.r.) nationali si internationali", apreciaza directorul general al Astral Telecom, Aurel Costea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO