Prima pagina

11% din Biofarm, in mana unui milionar discret

11% din Biofarm, in mana unui milionar discret
21.10.2005, 20:51 43

Dumitru Tudor, un om de afaceri aproape necunoscut pe piata bursiera, a devenit cel mai important actionar al producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, in urma achizitiilor sustinute din ultimele luni pe RASDAQ. El controleaza 11,2% din capitalul companiei, pachet care valoreaza pe piata peste 5 milioane de euro si va lua loc "la masa" alaturi de cele mai bogate societati din Romania, SIF-urile, pentru a lua decizii cu privire la administrarea companiei.

Biofarm este al saselea producator roman de medicamente dupa cota de piata.

Averea lui Tudor ar putea fi insa de cel putin zece milioane de euro in conditiile in care mai detine si alte plasamente pe piata de capital, printre care participatii la SIF-uri, alaturi de investitii pe piata imobiliara.

El a precizat pentru ZF ca achizitia de actiuni Biofarm reprezinta o investitie personala, din fonduri proprii. "Am intrat de trei ani pe Bursa. Am afaceri si in alte domenii si am avut o acumulare continua de capital", spune Dumitru.

El nu a dorit sa precizeze in ce alte domenii a mai investit si valoarea proprietatilor si a actiunilor pe care le detine. Biofarm a devenit in ultimele luni cea mai tranzactionata actiune de pe RASDAQ dupa ce actionarul majoritar Robert Ferran si-a vandut in piata pachetul majoritar de actiuni.

La cumparare au intrat alaturi de Tudor mai multe fonduri straine de investitii si cateva dintre SIF-uri. Ferran si-a anuntat de altfel luna aceasta demisia din functia de presedinte al companiei.

La Biofarm incepe sa se contureze o lupta pentru controlul asupra companiei, mai ales in perspectiva unui exit al actionarilor prin vanzarea unui pachet majoritar catre un investitor strategic.

Mai multe fonduri de private equity de pe piata au fost contactate in ultimele luni pentru a fi intrebate daca nu sunt interesate sa preia pachetul majoritar la Biofarm. La ultima cotatie de pe RASDAQ valoarea de piata a companiei se apropie de 50 de milioane de euro.

Producatorii de medicamente listati pe Bursa au inregistrat printre cele mai mari cresteri pe piata de capital anul acesta. Motivele au fost rezultatele financiare in crestere substantiala si preluarea Sicomed de catre cehii de la Zentiva, intr-o tranzactie care a evaluat compania la 200 milioane de dolari, valoare la care unii dintre investitori nici macar nu sperau.

Tudor nu a fost pana in prezent raportat actionar semnificativ la nici o alta societate listata de pe piata de capital, iar cei mai multi dintre brokerii de pe piata nu stiu mare lucru despre el.

"Nu stiu nimic despre el. Eu nu imi intreb clientii ce alte afaceri mai au sau de unde au adus banii", spunea reprezentantul uneia dintre societatile de brokeraj prin care lucreaza Tudor.

Din informatiile existente pe piata el tranzactioneaza prin intermediul unora dintre cele mai mari societati de pe piata printre care se numara ING Securities, Raiffeisen Capital & Investment, HTI Valori Mobiliare, BT Securities sau BCR Securities.

El este inginer chimist si a lucrat inainte de 1990 in domeniu cercetarii in chimie organica, domeniu care include si chimia farmaceutica.

Tudor ar putea avea un cuvant greu de spus in managementul Biofarm, in conditiile in care actionariatul companiei este foarte dispersat.

Compania a raportat pe primele sase luni ale acestui an un profit net de 2,2 milioane de euro, cu peste 100% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile totale ale companiei pe aceasta perioada s-au ridicat la aproximativ 7,4 milioane de euro.

Adunarea Generala a Actionarilor pentru alegerea unui nou consiliu de administratie la Biofarm este programata la inceputul lunii viitoare.

"Mi-am depus candidatura pentru Consiliul de Administratie la Biofarm. Voi cere aplicarea metodei votului cumulativ", a declarat Tudor.

El a precizat ca are in vedere un plan de dezvoltare pentru cresterea valorii companiei. "Valoarea Biofarm nu este probabil departe de pretul de pe piata. Dezvoltarea companiei va putea crea insa o valoare mai mare a acesteia", a declarat el pentru ZF.

Votul cumulativ permite actionarilor sa fie reprezentati in conducerea companiei direct proportional cu detinerea de actiuni. O alianta intre SIF-uri ar fi insemnat, practic, in lipsa votului cumulativ, ca ceilalti actionari nu pot avea acces in Consiliul de Administratie.

Conform ultimelor date existente pe piata, printre ceilalti actionari ai Biofarm se numara SIF Oltenia cu 10,3%, SIF Moldova cu aproape 10% sau SIF Transilvania cu 2%.

Tudor nu a dorit sa precizeze daca intentioneaza sa cumpere in continuare actiuni la Biofarm, spunand insa ca o eventuala decizie va fi luata in functie de evolutia pietei.

Biofarm urmeaza sa se listeze la Bursa de Valori, iar omul de afaceri spune ca spera ca listarea pe Bursa va aduce un plus de lichiditate pentru actiuni.

Cresterea lichiditatii unei actiuni poate atrage atentia unor investitori de talie mare, care pot lua decizia de a intra la cumparare. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO