Prima pagina

2003, anul definit de bancnota de un milion de lei

2003, anul definit de bancnota de un milion de lei
22.12.2003, 00:00 32

Optimistul vede jumatatea plina a paharului, pesimistul o vede pe cea goala. Dar acum, la vremea bilantului, sa privim pur si simplu paharul si sa apreciem corespunzator existenta sa. Pe scurt, adica, probabil ca cel mai important eveniment al anului care tocmai se incheie, din punct de vedere economic, este faptul ca economia a fost si a functionat. Bine sau rau, functionala sau ba, de piata sau de tranzitie, privata sau de stat - chestie de viziune si de distanta de fabricile, magazinele si bancile romanesti - angrenajele economiei au continuat sa se invarta, ba unii au inceput sa schimbe si vitezele.
Vizual, probabil ca anul este definit cel mai bine de recent lansata bancnota de un milion de lei.
Pe fata cu masca zambitoare sa asezam primul acord cu Fondul Monetar International dus pana la capat, o crestere economica de peste 4,5%, o majorare importanta a consumului populatiei si, legat de aceasta, cel mai bun an pentru retail din perspective investitiilor si al consumului, o piata a telecomunicatiilor liberalizata.
Reversul bancnotei, cu muza trista, il tin esecul autoritatilor in obtinerea statutului de economie de piata functionala in raportul Comisiei Europene pe 2003, explozia deficitului de cont curent, incetinirea reformelor structurale, relativa lentoare a privatizarii in sectorul energetic, sezonul turistic sub asteptari.
De figura lui Caragiale nu putem asocia decat amanarea cotei unice de impozitare a veniturilor persoanelor fizice si "lupta seculara" a autoritatilor cu coruptia.
Legat de enumerarile de mai sus, oamenii anului se numesc, iertata sa ne fie alaturarea de bine si de rau, Radu Georgescu, presedintele GeCAD, omul care a vandut tehnologie romaneasca companiei lui Bill Gates, Ion Popa, fostul director al SNP Petrom, a carui demisie a tinut capul de afis al inceputului de an, Fanel Pavalache, consilierul guvernamental acuzat ca a cerut mita si care l-a tras dupa el pe fostul secretar general al Guvernului Serban Mihailescu, Dan Ioan Popescu, ministrul industriei, care nu a putut pastra pe lista pretendentilor la mana Petrom cateva nume rasunatoare -  consortiul TNK BP, Conoco Philips sau ENI.
2003 a mai fost primul an de scadere a profitabilitatii in sistemul bancar romanesc dar si perioada in care leasingul si-a mai pierdut din viteza. Bursa a inregistrat cresteri multumitoare, chiar daca sub previziuni, iar fondurile de investitii au preferat sa vanda actiunile pe care le detineau (e adevarat ca aceast lucru a permis intrarea pe piata a unor investitori strategici de marca). Piata imobiliara a inregistrat cele mai mari doua tranzactii desfasurate pana acum, cu o valoare totala de peste 50 de milioane de dolari.
Si a mai fost 2003, indiscutabil, anul marilor lovituri in vanzarile de bunuri de larg consum, de electronice electrocasnice sau echipanente IT. Ritmul de deschidere a noilor magazine a capatat valente de flamenco, pe piata au aparut noi jucatori iar pestii cei mai au inceput sa-i inghita pe cei mici. dorin.oancea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO