Prima pagina

ABB si Alstom fac profituri istorice in Romania

24.05.2006, 00:00 228

Multinationalele care livreaza echipamente companiilor de pe piata de energie au avut de castigat de pe urma privatizarilor care au avut loc in acest sector.

ABB a inregistrat anul trecut profit de 2,65 mil. euro, de cinci ori mai mare fata de anul anterior, iar Alstom de 5,2 mil. euro prin filialele lor din Romania. Alstom fusese anul anterior pe pierdere.

Companiile ABB si Alstom se numara printre cei mai bine pozitionati furnizori de pe piata romaneasca, atat pentru firme de stat, cat si pentru clienti privati.

ABB Romania, filiala a concernului elvetiano - suedez ABB, a raportat o crestere a cifrei de afaceri cu 25% in perioada de timp mentionata.

De asemenea, grupul francez Alstom, cu activitati pe piata de energie si transporturi, a trecut pe profit in 2005.

Alstom Power Romania, furnizor de echipamente pe piata de energie, a inregistrat profit, un plus decisiv aducand compania Alstom Transport, care are in derulare un contract de mentenanta pe 15 ani la metroul bucurestean.

Contractul ar putea insa sa fie suspendat.

Profitul brut raportat de Alstom in Romania este de 5,2 mil. euro la o cifra de afaceri de 48 mil. euro.

In 2004, Alstom inregistra o pierdere de 10 mil. euro la afaceri de 42 mil. euro.

"Variatiile de profitabilitate de acest fel se explica prin intarzierile de plata la serviciile de mentenanta acordate metroului bucurestean Metrorex", au comentat pentru ZF reprezentantii Alstom.

Alstom activeaza in Romania prin intermediul a trei companii - Alstom Power Romania, Alstom Transport Romania si General Turbo (Alstom - 51%, 49% - General Turbo).

Alstom a semnat in toamna lui 2003 la Paris cu reprezentantii Metrorex un contract cu o valoare de 240 milioane de euro, in baza caruia serviciile de intretinere ale garniturilor de metrou au fost externalizate catre francezi.

La inceputul acestei luni, angajatii uzinei de reparatii si ai depourilor Metrorex au protestat in fata managementului francez al societatii, cerand majorari substantiale de salarii, solicitari respinse de altfel de catre Alstom.

Compania Alstom Transport Romania a anuntat ieri insa ca a luat decizia de a suspenda serviciile acordate in cadrul contractului de mentenanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO