Prima pagina

Accident sau un nou atentat?

13.11.2001, 00:00 28



Un avion Airbus A300 al companiei American Airlines s-a prabusit ieri la circa cinci mile distanta de aeroportul J.F.Kennedy din New York, deasupra cartierului Queens.

Avionul, care a cazut deasupra cartierului Queens in jurul orei locale 9.00, decolase de la New York si se indrepta spre Santo Domingo (Republica Dominicana). Zborul 587 al American Airlines avea la bord 255 pasageri, precum si 9 membri ai echipajului.

Canalul de televiziune CBS a anuntat ca in zona prabusirii se afla cel putin patru cladiri incendiate. Mai multe elicoptere survoleaza zona accidentului, situata la extremitatea estica a cartierului Queens.

La locul accidentului au fost trimise 44 de masini de pompieri si aproape 200 de pompieri, iar avioane de vanatoare de tip F-15 survoleaza orasul New York.

Autoritatile locale au anuntat inchiderea tuturor aeroporturilor din zona New York - La Guardia, Newark si J.F.Kennedy, precum si a tuturor podurilor si tunelurilor din New York.

Ulterior, Administratia Federala a Aviatiei Civile (FAA) a anuntat ca aeroportul J.F.Kennedy a fost redeschis, numai pentru aterizari. De asemenea, Empire State Building a fost evacuata, ca masura de precautie.

La locul accidentului au fost trimise 44 de masini de pompieri si aproape 200 de pompieri, iar avioane de vanatoare de tip F-15 survoleaza orasul New York.

Purtatorul de cuvant al FAA a precizat ca autoritatile aeronautice nu detin nici o informatie care sa indice ca prabusirea este rezultatul unui act terorist.

Totusi, guvernul SUA a facut cunoscut ca va suporta daunele produse in urma accidentului aviatic, daca se va dovedi ca prabusirea Airbusului a fost provocata de teroristi.

Una dintre cauzele prabusirii avionului ar fi putut fi o defectiune la motor. Un martor ocular a declarat ca inainte de prabusirea avionului a vazut cum una din aripile aparatului luase foc, iar primarul New Yorkului, Rudolph Giuliani, a declarat pentru CNN ca unul din motoarele avionului a cazut inainte ca avionul sa se prabuseasca.

El a spus ca atat locul unde s-a prabusit avionul, cat si locul unde a cazut motorul erau situate la cateva cladiri distanta de o scoala unde, din fericire, nu se tineau cursuri, 12 noiembrie fiind Ziua Veteranilor.

Marturiile inregistrate de posturile de televiziune locale au fost contradictorii, unele anuntand ca in timpul zborului a avut loc o explozie la aripa dreapta a avionului, altele vorbind despre o explozie in partea stanga a aparatului. Cert este ca, la ora la care a avut loc prabusirea avionului, vremea era foarte buna.

Un membru al echipelor de pompieri trimise la fata locului a confirmat ca motorul avionului s-a prabusit intr-o barca aflata intr-o curte a unei case.

New Yorkul a fost plasat in stare de alerta generala, dar primarul Giuliani, care s-a deplasat la fata locului imediat dupa anuntul prabusirii avionului, a cerut populatiei sa isi pastreze calmul. Primarul a spus ca deocamdata nu poate preciza pagubele inregistrate.

Pe de alta parte, FBI a anuntat ca incearca sa stabileasca daca la bordul avionului a avut loc un incendiu care a determinat o explozie sau doar o explozie care a provocat prabusirea avionului.

Toate caile de acces spre sediul Organizatiei Natiunilor Unite au fost inchise pentru accesul vehiculelor si al pietonilor. Zeci de lideri din lumea intreaga se afla la sediul ONU pentru a participa la dezbaterea Adunarii Generale.

Consiliul de Securitate al ONU si-a exprimat "mahnirea" si s-a declarat "bulversat" de eveniment, iar presedintele Consiliului, ambasadorul statului Jamaica, Patricia Durrant, a adresat condoleante guvernului si poporului american.

Consiliul Securitatii Nationale (NSC) a inceput, luni, o reuniune de urgenta la Casa Alba, iar presedintele SUA, George W. Bush, a anuntat amanarea conferintei de presa prevazuta pentru luni, ramanand sa urmareasca toate relatarile legate de accidentul de luni.



O aeronava Tarom in drum spre aeroportul JFK

La ora inchiderii editiei o cursa Tarom se afla in drum spe SUA si trebuia sa aterizeze pe aeroportul Kennedy in jurul orei 21.00, ora Bucurestiului.

Directorul companiei, Nicolae Demetriade, a declarat ca Tarom asteapta decizia Autoritatii Aeronautice americane in privinta inchiderii aeroporturilor din New York, urmand sa stabileasca aeroportul pe care avionul va ateriza.

Demetriade cred ca aeroporturile din New York nu vor fi inchide pentru mult timp. "Trebuie sa vedem daca a fost un atac terorist sau un accident, si in functie de aceasta si de anunturile autoritatilor din Statele Unite vom decide in privinta mentinerii curselor Tarom spre SUA", a spus Demetriade.



Caracteristicile avionului

Modelul Airbus 300 a efectuat primul zbor comercial in 1972 si este primul avion turboreactor construit de Uniunea Europeana pentru a concura cu producatorii americani McDonnel-Douglas si Boeing.

A-300 poate zbura cu o incarcatura de 247-375 de pasageri la o viteza de maxim 907 kilometri pe ora (567 de mile pe ora) si primele rutele comerciale au fost cele intre Londra-Paris.

De asemenea, in cazul curselor cargo, aeronava poate fi folosita pentru a transporta o incarcatura de maxim 55.000 de kilograme, iar autonomia de zbor este de 7.700 de kilometri.

Versiunea originala a aparatului avea o lungime a fuselajului de 45,1 metri si o anvergura a aripilor de 44,9 metri.

In prezent, noile generatii de aparate cu doua motoare din familia Airbus A300/310 au o lungime de aproximativ 54 de metri - din care aproximativ 40 de metri alocati compartimentului pasagerilor - si o latime a cabinei de peste 5 metri. Potrivit companiei, modelul A300 este considerat cel mai popular pentru cursele regionale si pentru transportul de marfuri.



Premierul Adrian Nastase a parasit sala in care cele doua Camere ale Parlamentului dezbateau proiectul bugetului de stat pe anul 2002, precizand ca gestul sau este motivat de faptul ca in cartierul new-york-ez Queens s-a prabusit un avion.

In timpul discursului unuia dintre parlamentari, Nastase a intrerupt sedinta anuntandu-i pe senatori si deputati ca il lasa in locul sau pe ministrul Finantelor Mihai Tanasescu, el fiind obligat sa paraseasca sedinta pentru ca s-a prabusit un avion in Queens, New York, putand fi vorba de un atentat terorist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO