Prima pagina

Actionarii Flanco se pregatesc sa predea stafeta

Actionarii Flanco se pregatesc sa predea stafeta
19.09.2003, 00:00 30



Compania Flanco, cel mai mare lant de magazine pentru electrocasnice din Romania, si-ar putea schimba proprietarii pana la sfarsitul acestui an, actualii actionari - doua fonduri de investitii si un om de afaceri roman - fiind in discutii avansate pentru cedarea controlului societatii, afirma surse apropiate tranzactiei.



De afacere sunt interesati mai multi investitori, dintre care cel mai important este un fond de investitii al grupului german Deutsche Bank, afirma sursele citate. De asemenea, de companie este interesat si fondul regional AIG New Europe Fund II, care face parte din grupul financiar american AIG, unul din cele mai mari din lume.



Vanzarea a peste 50% din actiunile Flanco va fi una din afacerile anului pe piata romaneasca, fiind vorba de o companie care va atinge vanzari de peste 100 de milioane de dolari in 2003.



Discutii pentru vanzarea Flanco au existat de mai multe ori in ultimii ani insa de data aceasta interesul investitorilor straini a devenit mai concret.



In prezent, compania este controlata de fondul suedez de investitii Oresa Ventures, care detine circa 47% din actiuni, si cel elen Danube Fund, cu o participatie de 33%. Restul actiunilor sunt detinute de Florin Andronescu, fondatorul Flanco.



Cele doua fonduri de investitii au intrat in afacere in urma cu sase ani pentru a sustine dezvoltarea companiei si a vinde apoi catre un investitor strategic.



Compania nu a ajuns la o dimensiune suficient de mare pentru a fi atractiva in fata investitorilor strategici insa pe piata au aparut fonduri mari, europene, care doresc ca cumpere pentru a continua dezvoltarea Flanco si a vinde in final tot catre marile grupuri de profil.



"Este de asteptat ca fondurile de investitii care se afla intre actionarii Flanco sa isi faca la un moment dat exitul" a declarat Marius Ghenea, directorul general al Flanco, care nu a dorit sa faca alte comentarii legate de posibila modificare in structura actionariatului.



Reprezentantii Danube Fund si Oresa Ventures nu au dorit sa comenteze informatiile privind discutiile pentru vanzare.



In prezent, negocierile se desfasoara in jurul formulei in care va avea loc tranzactia, afirma sursele citate. Danube Fund si Florin Andronescu si-ar putea vinde toate actiunile iar Oresa Ventures doar o parte, urmand sa ramana actionar minoritar in companie.



Desi in urma cu un an pe piata se vehiculau informatii ca Flanco va fi cumparata de un investitor strategic, jucator important la nivel european, in prezent nu exista nici o oferta din partea acestora.



Conform unor surse din piata, nici Media Markt, divizia de profil a grupului german Metro si nici Darty sau Dixons, ceilalti mari jucatori in domeniul retailului de produse electronice si electrocasnice, nu au in vizor Romania. Cel putin pentru moment.



"Suntem prezenti in Romania prin divizia de cash & carry, care opereaza 15 magazine Metro si prin cea de magazine do-it-yourself, sub brandul Praktiker. Romania este o tara cu un mare potential, insa pentru moment nu avem in vedere intrarea pe piata romaneasca si cu brandul Media Markt" a declarat Ziarului Financiar Albrecht von Truchsess, purtator de cuvant la grupului Metro.



In afara de Flanco, pe piata romaneasca mai exista alte doua mari lanturi de comert cu electrocasnice, Altex si Domo, ambele detinute de oameni de afaceri romani.



Datorita exploziei vanzarilor in rate si implicit, a cifrei de afaceri, atat Altex cat si Domo au fost intens curate in ultimii doi ani de aproape toate marile fonduri de investitii regionale.



Pana in prezent, actionarii celor doua companii nu au dorit sa vanda.



Anul acesta Flanco, care opereaza 61 de magazine in toata tara va realiza o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro, adica aproape dublu fata de cea inregistrata anul trecut.



Situatia este similara intr-o oarecare masura si pentru ceilalti jucatori de pe piata. Astfel, Altex, care opereaza 94 de magazine in toata tara a anuntat la randul sau ca estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro, fata de 40 de milioane euro anul trecut, iar Domo, care va ajunge la sfarsitul anului la 72 de magazine, va vinde, potrivit oficialilor, de peste 55 de milioane de euro, fata de 22 de milioane euro anul trecut.



Datorita exploziei vanzarilor in rate, actualii actionari ai Flanco au luat decizia, anul acesta, de a infiinta prima companie de credit de consum din Romania: Credisson. Structura de actionariat a Credisson este identica cu cea a Flanco.



Credisson va acorda credite de consum nu numai pentru electrocasnice, ci si pentru achizitii de mobila, echipamente IT, materiale de constructii pentru renovarea locuintelor sau chiar vacante.



Flanco International a fost infiintat in 1992. Firma a fost initial implicata in activitati de import-export in domeniul produselor electronice si mobilei. In 1994 compania a exploatat o nisa a pietei de produse electrocasnice, mai exact, lipsa comerciantilor cu amanuntul care acoperea exclusiv sectorul produselor electronice si electrocasnice, astfel fiind luata decizia de a deschide un numar de magazine in orase-cheie. laurentiu.ispir@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO