Prima pagina

Advent: Dublam afacerea Terapia si apoi o vindem

17.10.2003, 00:00 22

Grupul american Advent International, noul proprietar al producatorului de medicamente Terapia Cluj Napoca, vrea sa dubleze vanzarile companiei in urmatorii 4 - 5 ani astfel incat, dupa aceasta perioada, societatea sa poata fi vanduta unui investitor strategic interesat sa se extinda in Romania.
La aproape doua luni de la preluarea Terapia, al doilea producator roman de medicamente, reprezentantii Advent International detaliaza, pentru Ziarul Financiar, planurile pe care le au pentru ultima achizitie de pe piata romaneasca. Preluarea Terapia a fost o tranzactie de peste 40 de milioane de dolari.
"Strategia noastra este sa transformam Terapia in cea mai mare companie locala de medicamente, cu un portofoliu de produse atractiv, capabilitati solide de vanzari si marketing si o cifra de afaceri dubla peste 4 - 5 ani. Ne vom concentra in special pe piata interna, unde vom inregistra cresteri semnificative ale cotei de piata datorita lansarilor de produse noi, iar exporturile vor fi orientate in special catre Rusia si Ucraina", spune Joanna James, managing director al Advent International pentru Europa Centrala si de Est.
Terapia este in prezent, cu o cota de piata de 3,7%, al doilea producator roman de medicamente (dupa Sicomed Bucuresti) si al cincilea jucator pe o piata foarte fragmentata de peste 600 milioane euro anual, dupa GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Novartis (Elvetia), Pfizer (Statele Unite) si Sicomed.
Terapia a fost detinuta in ultimii patru ani tot de investitori financiari, care au inceput un proces complex de restructurare (injumatatirea personalului, formarea unei noi echipe de management, crearea unei retele de distributie, lansarea de produse noi) ce va fi continuat de Advent.
"Am identificat impreuna cu managementul un necesar de investitii de minim 10 -15 milioane de dolari in urmatorii ani. Banii vor fi orientati catre modernizarea si extinderea capacitatilor de productie, achizitia de licente pentru produse noi, investitii in vanzari si marketing, precum si un program de investitii de mediu. Suntem hotarati sa reinvestim toate profiturile si, daca este nevoie, sa disponibilizam resurse financiare suplimentare", a precizat Joanna James.
 Advent International, unul din cei mai mari administratori de fonduri de investitii din lume, a investit la nivel mondial in ultimii 16 ani in peste 80 de firme din industria farmaceutica si de sanatate.
In Romania, grupul american a investit pana in prezent in industria berii (Brewery Holdings), outdoor (Euromedia) si telecomunicatii (Mobifon).
Dupa preluarea Terapia, Advent a mentinut echipa de management, pe care a intarit-o cu un director financiar. De asemenea, in Consiliul de Administratie al companiei au fost adusi doi experti care au activat ca manageri in companii internationale precum Glaxo sau Bristol Myers Squibb.
"Vrem sa transformam Terapia intr-un producator puternic de medicamente brand - generice (realizate in colaborare sau sub licenta unui grup farmaceutic international - n.r.), cu un portofoliu solid, care sa devina o tinta atractiva pentru producatorii de generice de talie medie care vor sa se extinda in Romania", a conchis Joanna James.
Terapia are in prezent o cifra de afaceri anuala de peste 32 de milioane de dolari si un profit net de 7 - 8 milioane dolari.
In afara de Terapia, pe piata romaneasca mai exista o companie detinuta de fonduri de investitii - Sicomed Bucuresti, care va fi de asemenea la vanzare catre investitori strategici peste aproximativ doi ani.
 



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO