Prima pagina

Afacerea secolului in energie: reactoarele 3 si 4

07.03.2008, 19:15 33

Proiectul de peste 2,3 mld. euro al reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda a captat atentia celor mai mari giganti din industria energetica la nivel global, posibilitatea de a cumpara energie la un pret extrem de competitiv aducand laolalta sase competitori: CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania), Electrabel (Belgia) si ArcelorMittal (Romania).
Pentru RWE, Iberdrola si Electrabel reactoarele reprezinta primii pasi concreti pe piata locala dupa lungi perioade de tatonari. Pentru piata locala proiectul reprezinta intensificarea concurentei, noi locuri de munca, cresterea ponderii energiei nucleare, energie ieftina, in cosul de consum.
"Compania de stat Nuclearelectrica a stabilit structura consortiului care va construi cele doua noi unitati de la Cernavoda. Patru parteneri, CEZ, Electrabel, Enel si RWE, vor avea cote egale de 15%, Iberdrola si Mittal Steel vor avea 10% fiecare, iar statul prin Nuclearelectrica va controla 20% din proiect", spun analistii de la Wood & Co., cea mai mare banca de investitii din Cehia.
Informatia nu a fost confirmata de conducerea Nuclearelectrica.
"Este si aceasta o posibilitate, dar la sfarsitul lunii martie vom avea o structura definitiva. Teoretic este posibil sa mergem cu toate cele sase inainte, practic unii ar putea renunta pe drum", spune Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica.
Fiecare companie implicata va putea accesa productia celor doua reactoare proportional cu contributia sa. Potrivit ultimelor date disponibile, productia celor doua reactoare de 720 MW fiecare va insuma 10,5 TWh anual (17% din consumul anual de energie al Romaniei).
Pretul de vanzare stabilit in ultimele documente date publicitatii era de 32,5 euro pe MWh (pretul de vanzare al energie de la care proiectul devine rentabil - n.red.), aproape jumatate din cat costa un MWh produs de un complex energetic de exemplu. In aceste conditii, afacerea cu energie pe care o vor dezvolta cele doua reactoare se ridica la cel putin 340,5 mil. euro anual, iar aceasta se multiplica cu 40 de ani, cat este durata de viata a unui reactor. Rezultatul este energie de 13,6 miliarde de euro pentru sapte companii.
Finantarea proiectului va fi asigurata in proportie de 30% din aportul de capital al celor sapte companii implicate proportional cu ponderea acestora in proiect, restul de 70% urmand sa fie contractat printr-un credit bancar. La aceasta solutie se mai adauga si posibilitatea de a se realiza o emisiune de obligatiuni.
Cele sase firme straine care vor alcatui consortiul pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda pot sa-si recupereze banii pe care-i vor aloca pentru aportul de capital in circa doi ani, pentru ca odata cu punerea in functiune a celor doua reactoare ele vor vinde energie de 51 mil. euro anual.
Aportul de capital al firmelor implicate este de 30% din valoarea proiectului, adica circa 700 mil. euro, contributia fiecarui investitor nedepasind 105 mil. euro.
Potrivit oficialilor companiei de stat Nuclearelectrica, constructia reactoarelor va depasi costurile prevazute initial - de 2,3 mld. euro - ca urmare a scumpirii unor elemente cum ar fi otelul sau costurile cu forta de munca. "Pretul otelului s-a dublat pe pietele internationale, costurile cu forta de munca au crecut mult peste media europeana, iar evaluarea celor doua reactoare dateaza din 2004. Se va face o reevaluare", a declarat Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica, fara sa faca o estimare.
Proiectul va fi finantat in proportie de 30% prin aport de capital din partea celor sapte companii implicate, restul fiind fonduri atrase prin credite.
"Putem sa accesam acesti bani prin intermediul unui imprumut fara garantii materiale, compania de consortiu bazandu-se pe ratingul pe care il va avea si pe energia produsa. O alta posibilitate este accesarea unui imprumut unde fiecare garanteaza pentru cota lui din proiect. Ultima varianta presupune ca fiecare participant sa se imprumute in numele grupului", a explicat Chirica. El a precizat ca in comparatie cu proiectul reactorului 2 care a fost pus in fuctiune anul trecut, acum constructia va fi realizata de trei sau patru companii sub forma unor contracte la cheie, care la randul lor vor lua decizia subcontractarii.
"Pentru reactorul doi, am avut de lucrat cu sute de companii romanesti si cu foarte multe internationale. Practic, orice element al proiectului, de la un surub oarecare la cele mai importante componente ale reactorului, a insemnat o alta firma. Pentru 3 si 4 vom avea maxim patru firme cu care vom semna contracte la cheie. Subcontractarea va depinde exclusiv de ei", spune Chirica.
Constructia reactoarelor este prognozata sa inceapa anul viitor, iar finalizarea este estimata pentru 2014-2015. Nuclearelectrica va contribui la capitalul viitoarei firme cu active de 250 mil. euro. Nuclearelectrica furnizeaza in prezent 17%-18% din consumul anual national de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO