Prima pagina

Afacerile "micro", scutite de impozit pe profit

20.08.2001, 00:00 24



Incepand de la 1 septembrie, societatile care se incadreaza, conform legii, in categoria microantreprinderilor, sunt scutite de impozitul pe profit, fiind obligate doar la plata unei cote de impozit de 1,5% aplicata asupra veniturilor trimestriale, indiferent de sursa, potrivit ordonantei privind impunerea microantreprinderilor.

Pentru a fi considerata in 2001 "microantreprindere", o societate trebuie sa indeplineasca cumulativ, la 31 decembrie 2000, urmatoarele conditii: sa fie producatoare de bunuri materiale, prestator de servicii sau comerciant, sa aiba pana la 9 salariati, sa realizeze venituri reprezentand echivalentul in lei a pana la 100.000 euro inclusiv si sa aiba capital integral privat.

Nu beneficiaza de acest regim fiscal bancile, societatile de asigurare, societatile de investitii, cele de administrare a investitiilor si de depozitare, societatile de intermediere de valori mobiliare si nici cele cu activitatea exclusiva de comert exterior.

Ministrul Finantelor urmeaza sa aprobe prin ordin metodologia conform careia microantreprinderile isi vor organiza evidentele contabile.

Microantreprinderile care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii direct catre populatie, pentru care nu se emit facturi, sunt obligate sa foloseasca aparate de marcat fiscale. Cumpararea acestora este facilitata prin scaderea costurilor din veniturile totale la care se aplica cota de impozitare.

De asemenea, au regim de deducere fiscala investitiile din profit in active corporale si necorporale amortizabile.

Microantreprinderile in care se creeaza noi locuri de munca, in crestere cu cel putin 10% fata de anul financiar precedent, pot beneficia de reducerea impozitului cu 20%.

Ordonanta privind impozitarea microantreprinderilor a fost adoptata cu mare intarziere, din cauza temerilor ca multi intreprinzatori ar fi putut beneficia in mod nejustificat de aceste facilitati.

Pana la urma, Guvernul a considerat ca legea se incadreaza in strategia Finantelor de extindere a bazei de impozitare prin reducerea treptata a presiunii fiscale, previziunile indicand o reducere a evaziunii fiscale prin aplicarea ordonantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO