Prima pagina

Agitatie pe scena politica iugoslava

11.09.2000, 00:00 16



Apropierea alegerilor din Iugoslavia, programate pentru 24 septembrie, provoaca din ce in ce mai multa agitatie pe scena politica iugoslava. Cel mai recent eveniment este demisia din Partidul Socialist Sarb (SPS) a lui Zoran Lilici, functionarul cu rangul cel mai inalt care pleaca din formatiunea politica a presedintelui Slobodan Milosevici, de la formarea acestei miscari, in 1990.

Consilier economic al presedintelelui Milosevici si predecesor al acestuia la conducerea statului iugoslav in perioada 1993-1997, Lilici si-a prezentat demisia, la mijlocul lunii august, "din toate functiile sale politice", a anuntat vineri agentia independenta Beta, care citeaza un comunicat al lui Lilici.

La inceputul saptamanii, mai multe ziare au relatat ca Lilici a demisionat, dar nu a putut fi obtinuta nici o confirmare a acestei informatii. Joi, un inalt responsabil al SPS, Nikola Sainovici, a infirmat demisia lui Lilici, insistand doar pe faptul ca "el a fost insultat de un responsabil al administratiei federale, fara consecinte politice insa".

Lilici a dezmintit aceasta informatie, dand asigurari ca "a demisionat din motive complet diferite", fara a le preciza insa. El a declarat ca afirmatiile lui Sainovici au fost "cinice si cel putin false", precizeaza Beta.

Cotidianul belgradean "Glas Javnosti" a anuntat in urma cu o saptamana ca "mai multi inalti responsabili ai SPS ameninta cu demisia, exprimandu-si nemultumirea in materie de gestionare a personalului" partidului.

Potrivit cotidianului, acesti responsabili ar fi nemultumiti de "influenta crescanda" a partenerului SPS in coalitia aflata la putere in Serbia si Iugoslavia, Stanga Iugoslava (JUL), condusa de Mira Markovici, sotia presedintelui Milosevici, relateaza Mediafax.

De la formarea SPS, Lilici a exercitat intotdeauna functii de conducere si era, pana la demisia sa, membru in consiliul executiv al partidului.

Dupa expirarea mandatului de presedinte, in 1997, Lilici a fost numit vicepremier in Guvernul iugoslav, insarcinat cu relatiile economice, devenind ulterior consilier economic al lui Milosevici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO