Prima pagina

Agricultorii spun ca dau mita pentru fonduri UE

20.07.2000, 00:00 14



Reprezentantii mai multor agricultori din tara s-au plans marti, in cadrul unui seminar organizat la Oradea, ca pentru a li se aproba proiectele din domeniul dezvoltatii agricole si rurale finantate de Uniunea Europeana, la Ministerul Agrculturii li se pretinde mita de 15-20% din valoarea proiectului.

Adriana Marcus, reprezentant al Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, a declarat ca o parte din cei pe care i-a sprijinit in intocmirea proiectelor i-au spus ca li se pretinde 15-20% din valoare pentru ca documentatia depusa sa fie aprobata. Ea a refuzat sa dea nume sustinand ca nu vrea sa le faca rau acestora.

"Ultima persoana care mi-a relatat despre aceasta practica este un intreprinzator din Timisoara, pe care l-am spirjinit in realizarea proiectului, care mi-a spus ca a dat 15% din valoarea proiectului ca sa-i fie aprobat", a declarat Marcus. "In primele sase luni ale acestui an am intocmit 12 proiecte, dar numai doua au fost aprobate", a mai spus ea refuzand sa dea mai multe detalii.

Vladimir Stoianovici, reprezentantul Agentiei Nationale pentru Consultanta Agricola care a organizat seminarul pentru a prezenta producatorilor agricoli avantajele programului SAPARD, criteriile de eligibilitate, conditii de acordare, a recunoscut acesta practica.

"Sunt constient de acest lucru, dar nu am nici un raspuns", a spus el cerandu-le celor nemultumiti sa se adreseze conducerii institutiei.

Reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene in Romania s-au abtinut sa comenteze aceste acuzatii in conditiile in care nu au fost depuse sesizari oficiale din partea agricultorilor care sa contina elemente concrete (cine a cerut mita, cat, cum si cand).

Ministrul Agriculturii Ioan Muresan a declarat ca nu este adevarat ca se pretinde mita pentru obtinerea finantarii din programul SAPARD argumentand ca nu s-au primit banii de la UE pentru derularea acestui program.

Pe de alta parte, Aurel Ciobanu Dordea, negociatorul-sef al Romaniei pentru integrarea in Uniunea Europeana, ne-a declarat ieri ca anul trecut au fost alocate fonduri PHARE din care au fost finantate proiecte pilot tip SAPARD. Chiar daca banii nu au venit inca, Dordea crede ca s-ar fi putut cere mita pentru completarea fiselor preliminare de proiecte, acestea fiind necesare pentru a fi indeplinite standardele Uniunii Europene.

SAPARD (Programul de Aderare Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) este un program prin care Uniunea Europeana acorda fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea rurala si agricola. Fondurile SAPARD vor ajunge la comunitatile rurale in baza a doua tipuri de proiecte: cele private (care primesc 50% finantare UE si 50% din domeniul privat) si cele de utilitate publica (care au 50% finantare UE, 25% de la bugetul national si 25% din resurse locale).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO