Prima pagina

Al - Qaida planuia un atentat la Londra

17.12.2001, 00:00 10



SECRETARUL american al Apararii, Donald Rumsfeld, a sosit ieri la baza militara din Bagram, situata la 50 de kilometri sud de Kabul, pentru o vizita surpriza de cateva ore. Rumsfeld urma sa aiba intrevederi cu seful desemnat al guvernului interimar afgan, Hamid Karzai, si cu ministrul Apararii, Mohamed Qasim Fahim.

Aceasta este prima vizita in Afganistan a unui membru cu rang inalt al guvernului american, in ultimii 20 de ani.



@USAMA bin Laden nu se afla in zona muntoasa de la Tora Bora, a anuntat ieri Haji Mohammad Zaman, unul dintre liderii fortelor afgane din regiune. El a mai spus ca provincia Nangarhar, unde se afla si Tora Bora, a fost "curatata" de combatanti ai organizatiei al-Qaida, 200 dintre ei pierzandu-si viata.

Potrivit cotidianul "Washington Times", insa trupele americane care il cauta pe Ussama bin Laden i-au recunoscut vocea, in timp ce acesta dadea, prin radio, ordine combatantilor al-Qaida din estul Afganistanului.

Inregistrarea a fost analizata si comparata cu alte inregistrari, ea fiindo dovada a prezentei lui bin Laden in regiunea Muntilor Albi, in apropiere de Tora Bora.



@LUPTE violente la sol s-au desfasurat ieri, in zona muntoasa Tora Bora, unde s-au regrupat combatantii lui Ussama bin Laden.

Confruntarile la sol au fost precedate si urmate de bombardamente masive ale aviatiei americane Secretarul de Stat american Donald Rumsfeld a anuntat, la sfarsitul saptamanii, ca fortele americane au inceput sa intre in pesterile si tunelurile din regiunea Tora Bora.



PRESA britanica de ieri a anuntat descoperirea, intr-o tabara al-Qaida din Afganistan, a unor documente detaliate privind un atentat cu bomba la Londra.

Cotidianul "The Observer" afirma ca a intrat in posesia unui carnet de note descoperit la kandahar, unde era schitat un proiect preliminar de atac terorist asupra cartierului Moorgate, centrul financiar al capitalei britanice.

Cotidianului "The Independent" precizeaza ca proiectul consta in detonarea de la distanta a unei masini-capcana.

Notele, afirma ziarul, erau insotite de instructiuni cu privire la montarea bombei si modul de comitere al atentatului. Nu exista nici un indiciu, insa, cu privire la posibila data a presupusului atac, nici cu privire la identitatea atacatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO