Prima pagina

Alfa confirma implicarea in afacerea Alro

19.03.2001, 00:00 15



Alfa Securities, filiala de brokeraj al influentului economic si politic grup rusesc Alfa, a confirmat faptul ca tranzactiile speciale de la inceputul acestui an de la Bursa de Valori Bucuresti, prin care si-au schimbat proprietarul mai mult de 8% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina, au fost realizate prin intermediul ei.

Reprezentatii societatii de brokeraj cu sediul la Londra spun, insa, ca aceste tranzactii nu au fost facute pentru grupul Alfa ci pentru un investitor important al carui nume nu au dorit sa il faca public.

"Tranzactiile au fost, intr-adevar, facute de noi, dar in contul unui client, care nu face parte din grupul Alfa. Din partea noastra nu exista nici un interes pentru Alro Slatina, iar clientul nostru este unul de portofoliu, care vrea sa investeasca pe termen lung", a declarat pentru Ziarul Financiar Paul Van der Boogaard, presedintele Alfa Securities.

Dupa ce pachetul de actiuni de aproximativ 8%, vandut de fondul de investitii Broadhurst, a fost "spart" si plimbat in fel si chip prin tranzactii la Bursa pentru a nu se dezvalui numele noului proprietar, in structura actionariatului Alro a aparut, in sfarsit, la inceputul acestei luni, Alfa Group.

Gigantul rusesc, cu afaceri internationale in mai toate sectoarele economice, inclusiv cel al comertului cu aluminiu, era inregistrat cu 3% din actiuni, alaturi de doua nume ale unor fonduri de investitii necunoscute. Intre timp, Alfa a disparut din punct de vedere nominal din postura de actionar.

"Am fost inregistrati in structura actionariatului dar am transferat deja actiunile din contul nostru in altul", a precizat Van der Boogaard.

Oricum, este foarte probabil ca in spatele fondurilor de investitii sa fie acelasi investitor, necunoscut inca. Andrei Siminel, administratorul Broadhurst, spune ca nu cunoaste nici el noul proprietar a 8% din Alro.

Decizia de vanzare a actiunilor se pare ca a venit din Statele Unite, acolo unde se afla sediul central al societatii care administreaza fondul, NCH( New Century Holdings).

La Bursa, actiunile Alro au reintrat vineri la tranzactionare, dupa o suspendare de o saptamana datorata confuziei generate de majorarea capitalului social. Pretul de inchidere a fost de 24.000 de lei, in crestere cu 7,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO