Prima pagina

Alianta de dreapta in deriva, alianta de stanga in incurcatura

19.07.2000, 00:00 9



Partidele politice si analistii sunt de parere ca gestul de acum doua zile al presedintelui Emil Constantinescu va determina o reorganizare pe scena politica romaneasca. Aceasta decizie, contestata si apreciata deopotriva de adversarii, respectiv sustinatorii sai, este unanim acceptata drept o premiera in istoria post-decembrista a Romaniei.

La prima vedere, cel mai afectat de aceasta decizie este PN?CD, care, impreuna cu UFD, miza pe candidatura lui Constantinescu, iar acum cauta o noua formula pentru alegerile prezidentiale. Dar retragerea sefului statului va afecta in egala masura si alte formatiuni aflate la guvernare, precum si planurile electorale ale partidelor din Opozitie. Astfel, in urmatoarea perioada s-ar putea crea noi aliante si ar putea intra in cursa pentru presedintie noi actori.

Cel mai vehiculat nume pana acum este cel al premierului Mugur Isarescu, pe care l-ar agrea drept candidat in principal PN?CD.

PD este cel mai putin afectat de aceste schimbari. Presedintele partidului, Petre Roman, a refuzat ieri sa faca vreun comentariu, subliniind ca el ramane candidat la prezidentialele din toamna. In opinia lui Dan Pavel, primii trei contracandidati ai lui Roman "au disparut", urmand de vazut "cum va sti acesta sa-si joace sansele".

"Situatia s-a schimbat radical si cel mai afectat va fi PN?CD care a ramas fara lider si in blocaj pana va gasi un succesor al lui Emil Constantinescu", ne-a declarat, ieri, analistul politic Daniel Barbu. "Daca o va face, este posibil ca acesta sa fie Mugur Isarescu", dar Barbu crede ca actualul premier "nu este un candidat cu un randament bun pentru prezidentiale".

Liderul taranist, Ion Diaconescu, a anuntat, de altfel, ieri, ca intr-o discutie telefonica avuta luni seara cu Mugur Isarescu, acesta si-a aratat "disponibilitatea" de a candida la Presedintie, urmand ca pe aceasta tema sa se poarte discutii cu toate partidele care vor constitui coalitia electorala de centru-dreapta. In schimb, surse guvernamentale infirma existenta unui asemenea dialog, considerand ca este "prematura" orice discutie pe aceasta tema. "In functie de raspunsul final al premierului vom incerca sa reconstruim tandemul de candidati la alegerile prezidentiale", a explicat ieri Diaconescu.

O noua constructie politica nu poate sa nu tina seama de Mugur Isarescu si Theodor Stolojan, crede si prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica. Odata cu parasirea cursei electorale de catre Constantinescu, a carui sustinere a reprezentat obiect de disputa la ultimul Consiliu National al liberalilor, schimba acum si ecuatia din formatiunea lui Mircea Ionescu-Quintus. De altfel, Quintus nu exclude continuarea discutiilor si fostii parteneri din Conventie, in eventualitatea sustinerii unei formule comune.

Pe de alta parte, liderii ApR au decis in urma cu doua zile sa impulsioneze negocierile cu liberalii, pentru a se putea ajunge pana la sfarsitul acestei luni la o concluzie clara in privinta participarii la alegerile din toamna. Liderii Aliantei considera, insa, ca nu poate fi pusa in discutie candidatura lui Teodor Melescanu la Presedintie.

Prim-vicepresedintele PDSR, Adrian Nastase, crede, insa, ca retragerea lui Constantinescu nu va modifica strategia electorala a PDSR, ci doar a partidelor de centru-dreapta. El nu crede ca premierul Isarescu va candida la Presedintie, pentru ca nu ar avea nici un interes sa-si sacrifice "viitorul luminos" pentru PN?CD.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO