Prima pagina

Alianta dintre PNL si ApR pare batuta in cuie

29.06.2000, 00:00 12



Theodor Stolojan a fost cel care a contactat PNL si ApR, carora le-a facut in egala masura" propunerea de formare a unei aliante intre cele doua partide si Initiativa social-liberala si le-a prezentat un program economic pe marginea caruia se negociaza, a declarat ieri vicepresedintele ApR Marian Enache.

"Pentru ca timpul ramas pana la alegerile din toamna este relativ scurt, am acceptat propunerea domnului Stolojan de a ne intalni in zilele urmatoare, impreuna cu colegii liberali, pentru a adopta oferta noastra comuna pentru viitoarea guvernare a Romaniei", a spus, la Sighisoara, presedintele ApR, Teodor Melescanu.

Alianta cu PN?CD sau cu ApR sunt principalele variante pe care le iau in considerare liberalii pentru o participare pe liste comune la alegeri, conform lui Valeriu Stoica, prim-vicepresedintele PNL, care a fost desemnat, miercuri seara, de conducerea partidului sa negocieze, pana la 14 iulie, o coalitie electorala.

Enache a spus ca, desi coalitia dintre ApR, PNL, si Initiativa social-liberala ar fi varianta cea mai buna, si Alianta lasa deschisa poarta si pentru alte "partide democratice". El nu exclude nici alte posibile formule, cum nu exclude participarea pe liste proprii in alegerile legislative. Modul in care ApR va merge in alegeri va fi cunoscut pana pe 15 iulie, a declarat Melescanu pentru Ziarul Financiar.

Pentru vicepresedintele ApR Vladimir Pasti, lucrurile sunt insa batute in cuie, si nu mai este vorba aici de vreo negociere pe marginea ofertei lui Stolojan ci doar a datelor tehnice. "E o propunere acceptabila si acceptata", ne-a declarat el.

El a adaugat ca alianta social-liberala nu este indreptata impotriva lui Mugur Isarescu, chiar daca succesul acestei formule l-ar propulsa pe Theodor Stolojan la Palatul Victoria si pe Teodor Melescanu la Cotroceni. Dimpotriva Isarescu este asteptat sa faca parte din echipa, a adaugat Pasti.

Teodor Melescanu a declarat ca l-a consultat pe Stolojan in momentul in care partidul si-a alcatuit programul ecomomic dar, "credem ca si dansul va avea propriul program". El a intarit ca nu se negociaza oferta lui Stolojan, ci "structura si modul de organizare a unei oferte politice", adica modul in care vor fi alcatuite listele electorale, ponderea fiecaruia pe liste, si altele.

Valeriu Stoica a spus, ieri, ca a avut deja "tatonari'' cu PN?CD, ApR si PD, partide pe care le considera de centru-dreapta, dar a admis ca negocierile cu PD s-au oprit intr-un punct mai putin conturat'' si ca partidul sau nu exclude nici posibilitatea participarii pe liste proprii si prezentarea propriului candidat la presedintie.

Dar Stoica a refuzat sa comenteze informatiile privind probabilitatea constituirii unei aliante ApR-PNL, care sa includa sustinerea lui Teodor Melescanu la presedintie si a lui Theodor Stolojan pentru postul de premier, precum si o repartizare egala a locurilor eligibile pe listele electrale. "Echipa de negociere are ca mandat sa faca toate discutiile posibile, pentru ca, in final, sa aleaga ipoteza care va intruni doua elemente: sansa de a castiga alegerile parlamentare si prezidentiale si afirmarea identitatii si fortei politice a PNL, prin cresterea ponderii politice a partidului", a spus Stoica.

El a adaugat ca mesajul politic al liberalilor in viitoarea campanie nu va fi izolarea PDSR. "Nu credem ca este nevoie de un mesaj negativ'' , a spus Stoica.

Stoica a mai afirmat ca va prezenta Biroului Permanent rezultatul negocierilor pana la 14 iulie, cand este programata intrunirea Consiliul National al partidului, urmand ca Biroul sa propuna Consiliului solutia cea mai avantajoasa.

Din echipa de negocieri mai fac parte vicepresedintele Dinu Patriciu, presedintele Consiliului National al PNL, Nicolae Manolescu si secretarul general al Guvernului Radu Stroe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO