Prima pagina

Alianta Nordului a intrat in Kunduz

26.11.2001, 00:00 9



Fortele generalului Abdul Rashid Dostam au intrat ieri in Kunduz, ultimul oras controlat de talibani in nordul Afganistanului, a anuntat agentia Afghan Islamic Press.

Talibanii au cedat controlul asupra orasului, dupa ce incheiasera, sambata seara, un acord cu generalul Dostam, permitandu-i acestuia sa intre in Kunduz cu 2.000 de oameni. Orasul Kunduz a fost asediat si bombardat de aviatia americana timp de doua saptamani inainte de predarea talibanilor.

Trupele care au intrat in Kunduz sunt conduse de pastunul Shamshul Haq Nasari si au ocupat circa 70% din oras. Talibanii au continuat sa iasa din Kunduz ieri si sa predea avanposturile militare, a precizat AIP.

@Liderii tribali afgani au anuntat, ieri, la Quetta, ca vor trimite o delegatie care sa discute cu comandantii talibani de la Kandahar, pentru a le propune acestora o amnistie in schimbul predarii.

Reprezentanti ai triburilor pastune exilati s-au intalnit la Quetta, unde au aprobat trimiterea unei delegatii la Kandahar, pentru a ii convinge pe talibani sa cedeze in mod pasnic controlul asupra ultimului oras important pe care il controleaza.

@ Usama bin Laden a fost reperat, cu cateva zile in urma, intr-o tabara fortificata situata la 56 de kilometri sud-vest de Jalalabad, a declarat un comandant al opozitiei afgane, citat ieri de New York Times. Tabara se afla pe o creasta din Muntii Albi, intr-un loc unde nu se poate ajunge decat calare.

Ali a mai spus ca tabara include o retea de pesteri, bunkere si depozite de munitie, aflate la adapostul padurii, si ar putea avea si sisteme de incalzire si ventilatie.

@Liderul suprem al talibanilor, mullahul Mohammad Omar, se afla inca la Kandahar, oras controlat in continuare de talibani, a declarat ieri un fost comandant care sustine ca l-a vazut cu doua zile in urma.

@Statele Unite si Marea Britanie intentioneaza sa extinda razboiul impotriva terorismului catre Somalia, Sudan si Yemen, dupa incheierea operatiunilor militare din Afganistan, a anuntat Sunday Times.

Citand surse de la Washington si Londra, Sunday Times afirma ca Statele Unite si Marea Britanie au in vedere Somalia, Sudanul si Yemenul drept noi tinte avand legatura cu Usama bin Laden. Un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Apararii nu a exclus posibilitatea unor actiuni in aceste trei tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO