Prima pagina

Alianta Nordului promite alegeri generale in doi ani

15.11.2001, 00:00 14



@ Ambasadorul guvernului afgan la Dusanbe, Said Ibragim Khikmat, a afirmat ieri ca fortele Aliantei Nordului au ocupat Kandaharul, unde "nu se mai afla talibani".

"Populatia s-a revoltat, fortele Aliantei Nordului au preluat controlul asupra orasului si nu mai sunt talibani la Kandahar", a declarat ambasadorul guvernului afgan in exil.

@ Talibanii s-au retras ieri si din fieful lor estic de la Jalalabad, aflat in prezent sub controlul comandantilor locali, a anuntat Afghan Islamic Press (AIP).

Militiile islamiste s-au retras din intreaga provincie Nangahar, a carei capitala este Jalalabad, a declarat pentru AIP un purtator de cuvant al noii administratii, aflata sub controlul unui lider local, Younis Khalis.

Retragerea talibanilor a intervenit in urma unor violente bombardamente americane asupra acestei zone, in noaptea precedenta.

@ Fostul rege al Afganistanului, Mohammed Zaher Shah, a adreat ieri un mesaj poporului afgan, in care cere "sa evite razbunarea" si anunta apropiata sa intoarcere pentru a-si ajuta tara, nu in calitate de suveran ci in calitate de slujitor al Afganistanului, au anuntat surse din anturajul sau de la Roma.

"Este vorba de un mesaj adresat natiunii afgane, in ajunul Ramadanului", luna de post musulman, a precizat unul dintre purtatorii sai de cuvant, Youssouf Nouristani.

@ Alianta Nordului s-a pronuntat in favoarea instaurarii unui guvern interimar, in asteptarea alegerilor ce vor avea loc in urmatorii doi ani, a declarat unul dintre liderii sai."Noi sustinem ideea unui guvern interimar la Kabul, dupa indepartarea talibanilor", a declarat el.

"Dorim ca acest guvern interimar sa fie de larga reprezentare si sa cuprinda toate gruparile etnice din Afganistan. Iar dupa doi ani, vor avea loc in tara alegeri generale", a adaugat el.

@ Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a atras atentia, asupra faptului ca exista state care l-ar putea adapasti pe Usama bin Laden, fara a face precizari in acest sens. "Aceste tari trebuie impiedicate sa ofere protectie lui Bin Laden, in cazul in care acesta reuseste sa fuga din Afganistan, a declarat Rumsfeld.



Presa britanica a publicat ieri fotografiile unui taliban descoperit pe un drum ce ducea spre Kabul, dezbracat, torturat si ucis de catre soldatii Aliantei Nordului. "Fara mila", titreaza pe prima pagina cotidianul Daily Mail, care consacra trei pagini executiei sumare a unui soldat taliban.

"Aceasta fotografie infricosatoare implica o intrebare: este mai buna Alianta decat talibanii?", adauga jurnalul.

The Mirror publica pe prima pagina aceeasi fotografie, aratandu-l pe taliban zacand, insangerat, in mijlocul drumului, dezbracat, in timp ce mai multi soldati ai Aliantei Nordului l-au luat in vizor cu pustile de atac, pregatindu-se sa il impuste.

In pofida apelurilor repetate la mila, talibanul a fost ucis de o rafala de AK-47, potrivit "Daily Mail". Ministrul britanic al Apararii, Geoff Hoon, aflat in vizita in Uzbekistan, s-a declarat "foarte incurajat de retinerea de care a dat dovada Alianta Nordului", potrivit unui interviu difuzat ieri de postul de radio BBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO