Prima pagina

Alianta Nordului promite sa se opreasca la portile Kabulului

13.11.2001, 00:00 65



@ Opozitia armata este pregatita sa lanseze o ofensiva asupra Kabulului, insa nu va intra in capitala, a declarat ieri unul dintre comandantii sai. "Noi am decis sa avansam pana la portile Kabulului, insa nu vom intra in capitala", a afirmat generalul Afzal Aman.

Potrivit generalului, opozitia nu se asteapta la o rezistenta puternica din partea talibanilor. Statele Unite au cerut Aliantei Nordului sa nu intre in capitala, in contextul in care intrevederile la nivel international referitoare la statutul orasului continua, fiind mentionata chiar si o solutie de tip "oras deschis".

Numerosi responsabili ai Aliantei Nordului si-au exprimat speranta de a intra in Kabul si de a se razbuna pentru evenimentele din 1996, cand au fost alungati din capitala, pe care o ocupau de patru ani, de catre talibani.

@ Fortele opozitiei afgane au obtinut noi victorii, trecand peste linia de front de la nord de Kabul si preluand districtul Qara Bagh, aflat la circa 30 de kilometri de capitala, dupa doar o ora de confruntari, a anuntat unul dintre purtatorii de cuvant ai opozitiei, citat de AFP.

Waisudin Salik a declarat ca o suta de combatanti talibani au murit incercand sa apere districtul Qara Bagh, pe fostul drum de legatura dintre Kabul si Sharikar (nord).

Bombardamentele americane au incetat in timp ce opozitia avansa sub protectia unor tiruri de baraj ale artileriei, la Sharikar si Bagram, localitati situate pe noua sosea care face legatura cu Kabulul, prin partea de nord.

"Talibanii rezista in cateva locuri, insa sunt supusi unor tiruri intense", a spus purtatorul de cuvant. "Bombardamentele americane s-au oprit si am lansat atacul, in urma cu o ora, pe doua fronturi. Luptele continua si speram sa avansam foarte rapid spre Kabul", a mai declarat el.

@ Militiile talibane au dezmintit "oficial" ieri pierderea provinciei si a orasului Herat, din vestul Afganistanului, si preluarea lor de catre fortele opozitiei din Alianta Nordului, au relatat canalul de televiziune al-Jazeera si Afghan Islamic Press .

Radioul iranian anuntase anterior ca fortele opozitiei armate afgane au cucerit acest oras.

@ Alianta Nordului a preluat controlul asupra orasului Kunduz din nord-estul Afganistanului, a anuntat ieri agentia oficiala iraniana IRNA. Informatie nu a putut fi verificata din surse independente.

@ In ultimul timp au loc discutii in vederea crearii unei "Aliante a Sudului", o noua forta antitalibana, care sa reuneasca triburile pastune situate pe ambele parti ale frontierei dintre Pakistan si Afganistan, relata ieri un cotidian pakistanez.

Este vorba despre constituirea, cu ajutorul sefilor acestor triburi, a unei forte armate pastune, care sa deschida un nou front antitaliban in partea de est a Afganistanului.

Obiectul principal va fi ocuparea oraselor Kandahar si Jalalabad, situate in apropierea frontierei, si inaintarea spre Kabul, in timp ce fortele Aliantei Nordului isi vor continua drumul spre capitala.

Peshawar este baza a numerosi fosti comandanti ai razboiului impotriva fortelor de ocipatie sovietice (1979-1989) care au luat calea exilului dupa cucerirea Afganistanului de catre talibani in 1996.

@Presedintele iranian Mohammad Khatami a recunoscut intr-un interviu difuzat de CNN, ca Usama Bin Laden si gruparea sa Al-Qaida sunt intr-adevar implicati in atentatele din 11 septembrie din Statele Unite.

"Se pare, tinand cont de mai multe evenimente, ca grupurile de indivizi care au fost citati ar putea fi implicati in atentate", a spus presedintele iranian. "Pentru a afla cine este instigatorul atentatelor trebuie sa avem dovezi si probabil ca acestea exista, desi noi nu le-am vazut si nu le-am primit", a adaugat Khatami.

Este pentru prima oara cand un lider iranian de prim plan admite probabila implicare al lui Usama Bin Laden si a gruparii sale Al-Qaida in atentate, potrivit analistilor. "Noi am condamnat terorismul sub toate formele sale si credem ca este inacceptabil", a mai spus Khatami.

@ Vicepresedintele american Dick Cheney a promis ca tara sa va castiga razboiul impotriva terorismului, admitand insa ca nu stie cat timp va fi necesar pentru aceasta victorie.

"Noi nu putem prevedea durata si derularea conflictului. Insa avem certitudinea absoluta ca aceasta natiune va persevera si va castiga", a declarat Cheney, in cursul unei ceremonii desfasurate la cimitirul national Arlington.

@ Consilierii militari americani si iranieni lucreaza in conflictul din Afganistan de aceeasi parte a baricadei, mai ales alaturi de fortele de opozitie, a declarat secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld.

Iranienii "colaboreaza cu anumite elemente din teren. De asemenea, si noi avem oameni care lucreaza cu aceste elemente", a declarat Rumsfeld, in cadrul unei emisiuni difuzate de canalul de televiziune CBS.

"Exista locuri in tara in care se afla ofiteri de legatura iranieni, la fel ca si ofiteri de legatura americani", a adaugat el, precizand, inca o data, ca acesti responsabili "lucreaza cu aceleasi elemente".



Ce putin zece oameni de stiinta pakistanezi, specialisti in domeniul nuclear, au fost contactati de agentii talibanilor si ai lui Usama bin Laden, pentru a ajuta la desfasurarea unui program de arme nucleare in Afganistan, scria ieri cotidianul USA Today.

Cativa dintre acesti cercetatori, intre care simpatizanti ai talibanilor, au acceptat propunerea, afirmand ca nu vor lucra decat cu aprobarea guvernului pakistanez, au anuntat responsabilii americanii.

Aceste propuneri au fost formulate in Pakistan, in cursul ultimilor doi ani, si se aflau in "stadiu preliminar", potrivit serviciilor secrete pakistaneze. Doar un singur om de stiinta s-a deplasat in Afganistan, a anuntat sursa citata.

Responsabilii americani au considerat, duminica, drept "putin probabil" ca Bin Laden sa dispuna la ora actuala de arma nucleara, dupa cum a lasat acesta sa se inteleaga sambata. In schimb, americanii au afirmat ca este posibil ca el sa dispuna de arme chimice si biologice.

Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a afirmat, sambata, la ONU, ca arsenalul nuclear pakistanez se afla a€oin maini sigure" si este "bine pazit".



Orasul Mazar-i-Sharif, cucerit vineri de opozitia afgana, a cazut prada jafurilor si violentelor, in oras avand loc si executii sumare, au anuntat ieri purtatori de cuvant ai Natiunilor Unite.

"Ni s-au raportat actiuni de jaf, au fost rapiti locuitori ai orasului, iar unii partizani au tras focuri de aarma pe strazile orasului", a declarat un purtator de cuvant al Programului Alimentar Mondial. ONU detine si "alte informatii neconfirmate care atesta producerea de violente si executii sumare".

Purtatorii de cuvant nu au precizat daca aceste acte de violenta sunt comise de talibani sau de opozitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO