Prima pagina

Alro se pregateste sa atraga 105 mil. dolari de pe pietele internationale

19.08.2004, 00:00 13

Producatorul de aluminiu Alro Slatina se pregateste sa contracteze un credit sindicalizat de 105 de milioane de dolari de pe pietele externe, liderii sindicatului de banci urmand sa fie banca germana HVB si cea americana Citibank, afirma surse din piata.
Contractarea creditului urmeaza sa aiba loc, cel mai probabil, in septembrie. O parte din bani vor fi folositi pentru extinderea capacitatii de productie a Alro, pe fondul unor conditii favorabile pe piata internationala a aluminiului.
Daca negocierile privind finantarea vor fi finalizate, creditul va fi unul din cele mai importante contractate de companiile romanesti private de pe pietele internationale in ultimii ani.
Reprezentantii Alro si ai bancilor care conduc sindicatul de creditori nu au dorit sa comenteze pe marginea informatiilor privind finantarea.
Anul acesta, cel mai mare credit sindicalizat contractat de o societate romaneasca de pe pietele internationale a fost cel de 200 de milioane de dolari, obtinut de Banca Comerciala Romana (BCR).
Alro s-a aflat in ultimii doi ani, datorita cresterii pretului aluminiului pe pietele internationale, intr-un proces continuu de marire a capacitatii de productie, de la 180.000 de tone/an in 2002 la 230.000 tone/an, estimat pentru 2004.
Actionarul majoritar al companiei, casa de comert americana Marco International, intentioneaza insa accelerarea ritmului de crestere a capacitatii catre 300.000 de tone/an si apoi 400.000 tone/an.
De asemenea, exista planuri de investitii si pentru Alprom Slatina, companie la care Alro este actionar majoritar. Alprom prelucreaza o parte din aluminiul produs de Alro iar investitiile vor fi dirijate catre cresterea capacitatii de prelucrare pentru profile destinate industriei constructiilor.
De asemenea, grupul Alro - Alprom intentioneaza sa demareze un proiect in domeniul energiei, componenta foarte importanta a costului total de productie a aluminiului. Banii pentru investitiile aferente acestui proiect ar putea fi atrasi insa printr-un alt proiect de finantare internationala, spun surse din piata.
Planurile de extindere ale Alro - Alprom au fost incurajate de evolutia pietei internationale a aluminiului in ultimul an, cand cotatia metalului la bursa londoneza a crescut de la circa 1.500 $/tona la peste 1.800 dolari/tona.
Cand Marco a cumparat Alro, in 2002, cotatia aluminiului era de circa 1.350 dolari/tona.
Datorita cresterii pretului si capacitatii de productie, si rezultatele financiare ale Alro s-au imbunatatit semnificativ anul acesta. Compania a raportat o cifra de afaceri de 208 milioane dolari pe primele sase luni, in crestere cu 45% fata de aceiasi perioada a anului anterior, si un profit net de 30 de milioane de dolari, mai mare cu circa 33%.
O contributie la crestere a avut-o si inceperea procesului de integrare a Alro cu Alprom. Procesul de integrare se va finaliza anul acesta cu fuziunea celor doua companii.
Marco International detine circa 75% din actiunile Alro, care la randul sau detine peste 90% din Alprom.
Capitalizarea Alro la Bursa de Valori Bucuresti este de circa 490 de milioane de dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO