Prima pagina

Americanii de la Solectron nu mai stiu cum sa puna capat furturilor de mobile

01.03.2005, 00:00 38

Conducerea Solectron Timisoara a declansat o ancheta interna privind conditiile in care tot mai multe produse destinate exportului sunt sustrase din fabrica si sunt vandute in piatele din oras, provocand firmei pierderi de cateva sute de mii de euro.


Din fabrica ies sute de produse, de la telefoane celulare pana la aparatura handsfree, bluetooth, hard-discuri, componente pentru receivere si o serie de subansambluri pentru echipamentele electronice.


"E ca un cancer. Zilnic se fura cate ceva!", a declarat un oficial al firmei.


Acesta sustine ca a fost si el in piete pentru a verifica daca produsele firmei sunt, intr-adevar, scoase la vanzare. "Sunt produse manufacturate la Solectron! Le-am identificat ca atare dupa codul de produs. Stim ora la care au fost produse, ziua, lotul, dar nu putem sti cine a fost persoana care a furat", a spus el.


Un handsfree se vinde la talcioc cu o 100.000 de lei, un bluetooth cu 20 de euro (valoarea acestui produs in magazinele specializate fiind de 110 - 120 euro), iar un telefon mobil marca Philips in valoare de 120-140 euro e oferit pe taraba la maximum 60 de euro.



"Si telefoanele si handsfree-urile se vand ca painea calda", a declarat una dintre vanzatoarele din piata. In opinia oficialului Solectron, in cadrul firmei s-au dezvoltat adevarate retele, intre acestea existand o adevarata concurenta in a "breveta" noi metode de a sustrage din fabrica diverse componente si produse finite.



O noua notiune pentru furtul de know-how



Una dintre metode: operatorul responsabil cu calitatea constata in mod voit eronat ca unele produse ar fi rebuturi. Ca atare, acestea sunt aruncate, insa iau un alt drum decat rebuturile adevarate. Altcineva din retea preia "rebutul" si il ascunde, de exemplu, in spatele unui perete de rigips din toaleta de pe sectie. Unul dintre angajatii firmei care se ocupa de curatenie recupereaza apoi din toaleta produsele ascunse si le scoate apoi pe usa fabricii.



Banuielile se indreapta si catre angajatii firmei de catering care aduce zilnic mancare celor 3.000 de angajati din Solectron. Unele dintre produsele furate ar fi scoase astfel din fabrica o data cu farfuriile murdare.



O alta filiera profita de faptul ca aparatele handsfree si bluetooth nu au nici o componenta metalica si nu pot fi depistate de aparatele de control la iesirea din firma. Membrii celei de a treia retele ar lucra nestingheriti, protejati chiar de catre unii dintre oamenii de paza.



"Nu pot sa fac nici un fel de comentarii in momentul de fata. Tot ce pot sa va spun este ca voi revizui mai multe contracte si, in perioada imediat urmatoare, este posibil sa renuntam la serviciile firmelor care asigura paza si cateringul pentru firma", a declarat Gianfranco Testa, directorul general al Solectron.



El a adaugat ca s-au facut deja cateva concedieri, dar vor urma arestari, pentru ca pagubele depasesc cateva sute de mii de euro.



Firma americana Solectron este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru producatorii de echipamente electronice pe plan mondial. Solectron Romania a luat fiinta in anul 1997.



Valoarea totala a investitiei de la Timisoara depaseste 150 de mil. $. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, Solectron Romania a avut in 2003 o cifra de afaceri de 1.800 mld. lei (aproape 49 mil. euro), in crestere cu 36% fata de anul anterior.



Aceeasi problema, a furturilor masive de piese si componente a avut-o timp de mai multi ani si producatorul local Dacia.



Inca de la venirea lor ca actionari majoritari in anul 1999 francezii de la Renault au fost surprinsi nepregatiti de inventivitatea romanilor in a scoate din fabrica piesele si accesoriile de masini.



Dupa investitii consistente facute in sisteme de securitate, concedieri si alte sanctiuni mai grave mergand pana la amenintari cu trimiteri in judecata pentru cei care au fost prinsi, angajatii Dacia s-au potolit, iar furturile s-au redus pana la disparitie.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO