Prima pagina

Americanii trec la disponibilizari masive in vestul tarii

30.03.2005, 00:00 23


Doua mari societati cu actionariat american - Solectron Timisoara si Astra Trinity Arad - se pregatesc sa faca reduceri masive de personal, aproape 1.400 de angajati urmand sa fie concediati din cauza lipsei de comenzi.


"In perioada imediat urmatoare se vor face noi restructurari in cadrul Solectron. Pana pe 28 martie, aproape 700 de angajati - in special muncitori care lucreaza pe banda - au primit instiintarea prin care li s-a adus la cunostinta ca vor ramane fara loc de munca", a declarat pentru ZF Transilvania Gianluca Testa, directorul general al Solectron Romania.


El a adaugat ca acesta este un proces normal care se intampla in fiecare firma si ca nu se pune problema inchiderii fabricii de la Timisoara.


"Este un lucru neplacut, dar absolut necesar. Perioada nu este buna pentru nimeni. Piata este fluctuanta in momentul de fata. Nu mai exista planuri cincinale in care sa stii ca ai contracte batute in cuie. Piata are scaderi si cresteri, nu exista o stabilitate totala. Asta inseamna capitalism si globalizare", a mai spus directorul general al companiei.


El sustine ca cei care vor fi disponibilizati acum vor fi primii reangajati in momentul in care firma va primi mai multe comenzi pentru ca sunt deja pregatiti profesional si familiarizati cu structura companiei.


Surse apropiate Solectron au confirmat faptul ca societatea timisoreana nu este la prima actiune de acest gen. "Si anul trecut cam in aceeasi perioada firma a concediat 600 de angajati, dar dupa cateva luni a angajat 3.000 de persoane pentru a onora o comanda", au spus sursele citate. Firma americana Solectron este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru producatorii de echipamente electronice pe plan mondial. Solectron Romania a luat fiinta in anul 1997, iar valoarea totala a investitiei de la Timisoara depaseste 150 de mil. $ (circa 115 mil. euro). Potrivit datelor Ministerului Finantelor, Solectron Romania a avut in 2003 o cifra de afaceri de aproape 49 mil. euro, in crestere cu 36% fata de anul anterior.


In ceea ce priveste evolutia numarului de angajati, datele de pe site-ul Ministerului Finantelor arata ca anul de glorie a fost 2002, firma raportand atunci 4.099 de salariati.


La societatea din Arad - Astra Trinity - liderul sindical al fabricii sustine ca peste 600 de salariati ar putea fi trimisi in somaj, in urmatoarele luni, prima etapa a concedierilor in masa urmand sa aiba loc la inceputul lunii viitoare.


"Ni s-a pus in vedere ca din cauza lipsei comenzilor vor pleca 600 de oameni, primii 400 urmand sa fie disponibilizati in luna aprilie", a declarat liderul sindical Ionel Rusu.


Contactati de ZF, oficialii Astra Trinity nu au dorit sa faca nici un comentariu in aceasta privinta.


In prezent, societatea aradeana are aproximativ 2.000 de angajati, dintre care 1.400 lucreaza in trei schimburi in sectorul productiv.


Compania americana Trinity Industries a achizitionat pachetul de 70% din actiunile societatii Astra Vagoane Arad in martie 1999, valoarea totala a tranzactiei fiind de circa 94 mil euro. Societatea aradeana a incheiat anul 2003 cu o cifra de afaceri de 9,3 mil. euro, aproape jumatate fata de cea din 2002 (17,4 mil. euro). transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO