Prima pagina

ANAF va vinde la licitatie creantele fiscale

23.07.2008, 18:42 43

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va ceda creantele fiscale la un pret cel putin egal cu valoarea nominala a obligatiilor contribuabililor, iar diferenta dintre pretul de adjudecare si aceasta valoare va deveni venit la bugetul de stat.
Prevederile sunt incluse intr-un proiect de ordin emis de Fisc pentru aprobarea procedurii privind cesiunea creantelor fiscale, care asigura aplicarea prevederilor Codului de procedura fiscala.
Daca exista mai multi ofertanti pentru preluarea unor creante fiscale, cesiunea se va realiza in urma unei licitatii catre participantul care ofera cel mai mare pret.
Pretul de pornire al licitatiei nu poate fi mai mic decat valoarea nominala a creantelor fiscale, iar pasul de licitatie va fi de 5% din pretul de pornire al licitatiei, potrivit proiectului. Pentru a putea participa la licitatie ofertantii vor trebui sa plateasca o taxa de participare sau sa prezinte o scrisoare de garantie bancara, reprezentand 1% din pretul de pornire.
Vor putea face obiectul cesiunii numai creantele fiscale cuprinse in decizii de impunere emise de autoritatile fiscale, definitive in sistemul cailor administrative de atac, in hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile, precum si in tabloul definitiv al creantelor aprobat in conditiile legislatiei privind procedura insolventei.
Pentru creantele de pana la 10 milioane de lei, procedura de cesiune va fi organizata de directiile judetene ale finantelor publice, in timp ce pentru datoriile contribuabililor care depasesc acest nivel si pentru sumele datorate de marii contribuabili responsabilitatea apartine ANAF.
Fiscul trebuie sa notifice debitorul in situatia in care vrea sa cesioneze creantele, precum si daca operatiunea nu se realizeaza. Procedura de cesiune va incepe la initiativa creditorului prin publicarea unui anunt intr-un cotidian de circulatie nationala si/sau local, precum si pe pagina de internet a ANAF. Fiscul nu va avea nicio obligatie de garantie dupa semnarea contractului de cesiune si nici daca creanta fiscala care face obiectul cesiunii este contestata.
Companiile mari aveau, la sfarsitul anului trecut, restante bugetare de 5,27 mld. lei (circa 1,5 mld. euro), iar Compania Nationala a Huilei a ramas cel mai mare datornic, avand de rambursat 2,83 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO