Prima pagina

Ancheta PNA i-a speriat pe investitorii Petromidia

02.06.2004, 00:00 15

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut ieri la Bursa 7,5% din valoare dupa ce Parchetul National Anticoruptie (PNA) a anuntat declansarea urmaririi penale pentru fapte de coruptie legate de privatizarea rafinariei Petromidia.
Valoarea de piata a companiei a scazut intr-o singura zi cu 25 milioane de dolari pana la 305 milioane de dolari. Ancheta procurorilor nu vizeaza o anumita persoana, ci este de ordin general fara a-i identifica pe cei suspectati de coruptie.
Reprezentantii grupului Rompetrol au replicat ieri sustinand ca aspectele semnalate de PNA nu tin de coruptie ci de dreptul civil si contractual, care reglementeaza contractul de privatizare. "Sustinem, in continuare, ca toate conditiile contractului de privatizare au fost negociate corect si toti termenii respectati intocmai. Mai mult, valoarea de piata a companiei a crescut ca urmare a procedurilor manageriale implementate de Rompetrol," au afirmat reprezentantii grupului. Pentru astazi, conducerea Rompetrol a convocat o conferinta de presa pentru a-si face cunopscut punctul de vedere in legatura cu anuntul PNA.
Conform procurorilor, pretul la care a fost privatizata Petromidia ar fi fost unul prea mic, realizarea clauzelor din contractul de privatizare nu a fost verificata, iar compania ar fi realizat o majorare de capital cu aport fictiv. Prejudiciul creat in contextul contractului de privatizare se ridica, potrivit PNA, la 750 milioane de dolari din care 300 milioane de dolari reprezinta diferente de active, iar 450 milioane de dolari aporturi fictive la capitalul social. Petromidia a fost privatizata inceputul anului 2001, cand grupul Rompetrol a platit 50 milioane de dolari pentru un pachet de 70% din actiunile rafinariei si si-a asumat plata datoriilor. Actionarul majoritar a realizat ulterior mai multe majorari ale capitalului social.
PNA a inceput o verificarea a modului in care a fost privatizata rafinaria in luna martie a acestui an, dar investitorii de la Bursa nu au dat la inceput o atentie prea mare acestei informatii. In ultima luna, actiunile companiei s-au aflat pe o tendinta descendenta, care a culminat cu scaderea de ieri. De la maximul de 780 lei/actiune atins la finalul lunii aprilie, actiunile au ajuns la 580 de lei, valoarea de piata a Petromidia reducandu-se cu peste 100 milioane de dolari.
Scaderea actiunilor Rompetrol Rafinare din ultimele saptamani s-a produs si pe fondul ordinelor mari de vanzare plasate de o parte din principalii actionari ai companiei. In ultima luna si jumatate, o alta companie a grupului, Rompetrol Bucuresti (Vega) a vandut 8% din Petromidia, iar SIF Transilvania a renuntat la pachete care reprezinta 5% din capitalul rafinarei. In actionariatul companiei au intrat in schimb mai multe banci in numele clientilor si fonduri de investitii straine.
Brokerii de la Bursa afirma ca nu se asteapta la scaderi ale pretului pe termen mediu, un indiciu fiind si faptul ca aproape 50 de milioane de actiuni ale companiei si-au gasit ieri cumparatori. "Scaderea actiunilor Petromidia a fost o reactie emotionala la aparitia informatilor privind urmarirea penala. Cred ca pe termen mediu actiunile companiei isi pastreaza potentialul de crestere," spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities, detinuta de Banca Transilvania.
O alta ancheta declansata recent si care implica Rompetrol Rafinare este cea a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, care verifica modul in care au fost realizate, in prima zi dupa cotatarea la Bursa, tranzactiile masive cu actiuni Petromidia la un pret considerat de majoritatea analistilor drept extrem de mic, 116 lei/actiune. Reprezentantii CNVM nu au dorit sa precizeze care sunt persoanele sau neregulile vizate in cadrul anchetei.
Si celelalte doua companii ale grupului Rompetrol listate pe piata au inregistrat ieri scaderi, dar mai putin severe decat Petromidia. Rompetrol Bucuresti (Vega) a coborat cu 3%, iar Rompetrol Well Services (Petros) a pierdut 0,8%.
Rompetrol Rafinare a reusit sa treaca pe profit operational in primul trimestru al acestui an cand a castigat 22,5 miliarde de lei (0,7 milioane de dolari) din rafinarea petrolului. Cheltuielile financiare cauzate dobanzile platite la datoriile istorile ale companiei au facut insa ca rezultatul net al companiei pe primele trei luni sa fie negativ: o pierdere de  254 miliarde de lei (7,7 milioane de dolari).
Petromidia a incheiat anul trecut cu o pierdere de 10.888 miliarde de lei conform standandardelor romanesti de contabilitate (RAS), dar un profit net de 2.655 miliarde de lei pe standardele internationale de contabiliate (IAS). Diferenta dintre RAS si IAS s-a datorat modului diferit de inregistrare a obligatiunuilor convertibile in actiuni in care au fost transformate datoriile istorice ale rafinariei, in valoare de 600 milioane de euro.
Grupul Rompetrol detine aproximativ 75% din actiunile Petromidia. Rompetrol Group este controlata in proportie de 74,9% de omul de afaceri roman Dinu Patriciu, impreuna cu Philip Stephenson, restul actiunilor fiind detinut de grupul austriac OMV. Austriecii de la OMV sunt singurii investitori cu care statul poarta negocieri pentru vanzarea pachetului majoritar al SNP Petrom. Daca OMV va semna un contract de privatizare cu statul, tranzactia va trebui avizata de Consiliul Concurentei, iar una din solutiile pentru ca OMV sa obtina avizul este iesirea din actionariatul grupului Rompetrol.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO