Prima pagina

Anchetarea lui Patriciu n-a mai rasturnat Bursa

20.02.2006, 20:54 9

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut vineri 3,5% fata de ziua anterioara, dupa ce procurorii au propus joi din nou arestarea principalului actionar al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. Scaderea ar fi trecut probabil neobservata daca nu ar fi fost precedata de judecarea cererii de arestare a omului de afaceri.

In mai anul trecut, retinerea omului de afaceri si cererea acestora de arestare a generat o scadere de 25% a actiunilor Petromidia, pe parcursul mai multor zile, dupa ce investitorii au intrat in panica si au inceput sa arunce in piata cu milioane de actiuni. Investitorii s-au obisnuit insa probabil cu chemarile la parchet ale omului de afaceri.

"A devenit un fapt curent mersul lui Patriciu la Parchet, iar investitorii s-au obisnuit. Nu e clar cum vor afecta acuzatiile care i se aduc lui Patriciu activul si pasivul Petromidia. Actiunile se tranzactioneaza cu un discount fata de valoarea reala, iar atat timp cat nu se va clarifica acest lucru, ma astept sa stea in zona in care se tranzactioneaza acum", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.

Piata a absorbit vineri peste 65 de milioane de actiuni Petromidia, cursul scazand pana la un minim de 0,108 lei/actiune. Cotatia a incheiat ziua pe o tendinta de revenire la 0,1110 lei/actiune.

Actunile Petromidia au avut in ultimele luni o evolutie destul de linistita, facand insa nota discordanta fata de piata in ansamblu, care a crescut puternic.

Procurorii au propus joi seara tribunalului Bucuresti arestarea preventiva pentru 30 de zile lui Dinu Patriciu, precum si a lui Phil Stephenson, vicepresedinte al companiei, si a lui Richard Colin Hart, reprezentant al unei companii cipriote. Patriciu a fost citat chiar in aceeasi seara pentru judecarea cererii procurorilor.

Omul de afaceri a afirmat ulterior ca instanta a amanat pentru 3 martie discutarea propunerii procurorilor privind arestarea preventiva, spunand ca avocatii sai au invocat lipsa procedurii in citarea celorlalti inculpati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO