Prima pagina

Arctic bate suta

14.01.2005, 00:00 12

Marca de produse electrocasnice Arctic va trece in acest an de vanzari de 100 de milioane de euro, pentru prima data de la privatizarea companiei de la Gaesti in urma cu aproape sapte ani.
"Cifra de afaceri a Arctic in piata romaneasca a crescut in 2004 fata de 2003 cu 20%, ajungand la 90 de milioane de euro. Pentru acest an vanzarile planificate sunt de 105 milioane de euro", a declarat Monica Iavorschi, director de marketing si vanzari la Arctic.
Valorile includ atat produsele frigorifice pe care Arctic le realizeaza in cadrul fabricii de la Gaesti cat si masinile de spalat, aspiratoarele si televizoarele marca Arctic produse in cadrul fabricilor din Turcia ale grupului turcesc Arcelik, actionarul principal al Arctic.
Cifra de afaceri realizata anul trecut de fabrica de aparate frigorifice Arctic din Gaesti a fost, potrivit datelor companiei, de peste 120 de milioane de euro, in conditiile in care cea mai mare parte a productiei a fost destinata exportului.
La nivelul anului trecut, aproximativ doua treimi din cele 750.000 de aparate frigorifice produse la fabrica din Gaesti au ajuns in tari precum Franta, Germania, Marea Britanie sau Polonia.
Volumul va creste si mai mult in acest an, cand investitiile de peste 17-18 milioane de euro facute pe parcursul ultimilor doi ani au permis atingerea unei capacitati de productie de 1,1 milioane aparate frigorifice.
Cresterea vanzarilor Arctic va fi superioara, spun reprezentantii companiei, ritmului de crestere al pietei de profil.
"Pentru urmatorii 3-5 ani estimam o crestere constanta a pietei cu 3-5% pe an. Cresterea va fi generata de puterea de cumparare, imbunatatirea serviciilor financiare si scaderea semnificativa a preturilor, in special la produsele electronice si IT", a adaugat Monica Iavorschi.
Arctic Gaesti a fost infiintat in anul 1968, insa primul produs electrocasnic a fost realizat patru ani mai tarziu, in 1972. Dupa Revolutie cel mai mare producator de frigidere s-a confruntat cu dificultati financiare pe fondul caderii atat a pietei interne car si a celei externe, si a aparut necesitatea unui investitor strategic.
Compania din Gaesti a fost privatizata in anul 1997, iar actionarii principali Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Societe Generale Romania Fund, un fond al grupului Societe Generale au trecut la implementarea unui plan de retehnologizare si modernizare, dublat de restructurare.
La sfarsitul anului 2002, grupul Arcelik, membru al holdingului turcesc Koc a cumparat 91% din actiunile Arctic, pentru 18 milioane de dolari. Pentru preluarea Arctic s-au aflat in discutii si alte grupuri internationale cu activitate in domeniul produselor electrocasnice, precum cel suedez Electrolux, cel american Whirlpool sau cel chinezesc Haier.
In prezent, pe piata romaneasca este reprezentat cu activitati de productie si grupul suedez Electrolux, care a cumparat la sfarsitul anului 1997 producatorul roman de aragazuri Samus Satu-Mare.
Ceilalti mari jucatori in domeniul produselor electrocasnice, precum Whirlpool, Bosch-Siemens sau Merloni sunt prezenti la randul lor pe piata romaneasca, insa doar cu activitati comerciale. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO