Prima pagina

Austriecii de la Lasselsberger au cumparat Sanex Cluj

20.04.2004, 00:00 69



Grupul austriac Lasselsberger a anuntat,ieri, achizitionarea celui mai mare producator de placi ceramice si articole sanitare de pe piata romaneasca, Sanex SA Cluj Napoca, in cadrul unei tranzactii estimate de surse din piata la 15 - 20 milioane euro. Investitorul strategic austriac a cumparat vehiculul de investitii Goodison Holdings BV, care detinea o participatie de 67,4% din actiunile Sanex, intrand astfel in forta pe piata romaneasca de placi si articole sanitare, estimata la circa 110 - 115 mil. euro.



Sanex, creditata pe piata de faianta si gresie cu o cota de 23% - 25%, a intrat in vizorul austriecilor de mai bine de un an de zile, care au dorit cu orice pret sa intre pe piata romaneasca. Dealtfel, austriecii au anuntat ca au lansat saptamana trecuta o oferta publica de preluare a actiunilor grupului ungar Zalakeramia, proprietarul Cesarom Bucuresti, care are o cota de piata comparabila cu cea a Sanex. Lasselsberger detine deja 28% din actiunile Zalakeramia.



"Cresterea puterii de cumparare in Europa de Est a dus la lucrari masive de renovare, creandu-se in acest fel o cerere foarte mare pentru materiale de constructii. Pentru a putea furniza consumatorilor romani un produs de calitate la un pret competitiv, trebuie sa fim prezenti pe piata. Cumpararea societatii Sanex ne ofera aceasta oportunitate", spun oficialii Lasselsberger, care este o afacere austriaca de familie in domeniul materialelor de constructii, cu vanzari anuale de peste 700 mil. euro.



"Nu putem da detalii privind valoarea tranzactiei. Am lansat vinerea trecuta pe bursa de la Budapesta o oferta publica pentru restul actiunilor Zalakeramia, care detine Cesarom in Romania. Speram ca aceasta tranzactie s-o incheiem pana la finele lunii mai. Apoi, ne vom concentra asupra celor doua societati achizitionate. Avem incredere in managementul local", a spus pentru ZF Daniel Romeyer, director general in cadrul grupului Lasselsberger.



Pe Rasdaq, valoarea pachetului de actiuni achizitionat de 67,4% este de 11 mil. euro, in conditiile in care capitalizarea Sanex a ajuns ieri la 16 mil. euro, la un pret de 3.600 lei/actiune.



La Sanex, mai detin actiuni SIF Muntenia cu o cota de pana la 10%, precum si alti actionari.



"Vanzarea Sanex catre un investitor strategic ca Lasselsberger va asigura societatii mijloacele necesare pentru atingerea obiectivelor sale de extindere si demonstreaza inca o data beneficiul pe care fondurile de investitii il pot aduce pietelor emergente. Romania Moldova Direct Fund (RMDF) a acceptat provocarea de a restructura Sanex, a reusit acest lucru si si-a vandut investitia unui grup de societati, care poate ajuta Sanex sa realizeze un succes si mai mare", a declarat Colin Hart, directorul general al RMDF.



Goodison Holdings este un vehicul de investitii al RMDF, un fond cu capital de risc, in care ar fi implicat si omul de afaceri Dinu Patriciu, potrivit ultimelor informatii disponibile. Fondul este sponsorizat si administrat de Milestone Merchant Partners din Statele Unite. Cu peste cinci ani de prezenta pe piata, fondul a investit aproximativ 20 mil. $ in mai multe societati romanesti de pe piata, printre investitorii fondului numarandu-se International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale, Archer-Daniels-Midland din SUA sau DEG din Germania.



RMDF a intrat in actionariatul Sanex in 2000 prin achizitia pacehtului de actiuni de la Asociatia Salariatilor, deruland un amplu proces de restructurare. Compania, unul dintre liderii pietei interne, a avut o crestere a vanzarilor de la 26 mil. $ in 2000 la 41 mil. $ in 2003. Profitul net a fost anul trecut de 1 mil. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO