Prima pagina

Austriecii investesc 64 mil. dolari in lemnul ardelenesc

15.07.2003, 00:00 25

Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer investeste 64 de milioane de dolari in constructia unei fabrici de cherestea si prelucrare superioara a acesteia in Sebes, judetul Alba, care va crea aproximativ 350 de noi locuri de munca, informeaza Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).
Orasul din Ardeal devine astfel un centru al industriei de prelucrare a lemnului, investitiile realizate in acest domeniu in ultimii ani depasind 250 de milioane de dolari.
Holzindustrie Schweighofer estimeaza ca productia fabricii va incepe in acest an, insa varful va fi atins abia in 2005, cand fabrica va avea o capacitate de productie de 800.000 de metri cubi de lemn rotund anual. Materia prima folosita va fi reprezentata de bustenii de molizi si brazi din muntii Carpati. Fabrica va ocupa o suprafata de 35 de hectare.
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei, firma estimeaza ca va realiza o cifra de afaceri anuala de 100 milioane euro. Productia fabricii din Sebes va fi destinata in cea mai mare parte exportului, in principal in Japonia, dar si in alte 30 de tari din lume. Pietele tinta ale Schweighofer sunt Asia, SUA, Orientul Mijlociu si Europa.
Tot in Sebes, grupul italian Frati a investit circa 180 de milioane de dolari pentru constructia a doua fabrici care produc materiale utilizate pentru productia de mobila - placi MDF (placi din fibra de lemn de densitate medie) si PAL (placi din aschii de lemn) brut si innobilat.
Cele doua companii nu se vor concura, ba dimpotriva chiar vor colabora, apreciaza analistii, avand in vedere ca o parte dintre deseurile rezultate de la fabrica de cherestea pot fi utilizate pentru productia placilor.
Industria de prelucrare a lemnului a atras in ultimii ani investitii straine insemnate, din partea unor mari companii de profil pe plan international.
Printre acestea se numara companiile Losan din Spania si Werzalit din Germania, care au investit in fabrici de cherestea la Brasov, respectiv Lugoj sau firma finlandeza Finnforest, care a construit doua fabrici la Comanesti si la Calarasi. De asemenea, Kronospan a anuntat o investitie de 200 mil. $ in constructia unei fabrici de procesare a lemnului la Brasov.
Investitii importante s-au realizat si in productia de mobila. Compania Swedwood, grupul industrial al IKEA - una dintre cele mai mari companii din acest sector -, a deschis in 1999 o fabrica de mobila la Siret, in judetul Suceava, pentru care a alocat 12 mil. $. Un alt mare producator de mobila, Natuzzi - prin divizia sa Italsofa -, are in plan investitii de 25 mil. euro pentru extinderea fabricii pe care o detine la Baia Mare. Italsofa a intrat pe piata romaneasca in 2001 cand a construit de la zero fabrica din Baia Mare, valoarea investitiei fiind de peste 35 mil. euro.
Acestora li se alatura si marii producatori de mobila din Romania - Mobexpert si Elvila - care au realizat investitii de zeci de milioane de euro pentru modernizarea fabricilor si extinderea retelei de magazine. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO