Prima pagina

AVAB vinde o bucatica din Gelsor

19.11.2001, 00:00 34



Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a scos la vanzare, prin licitatie publica cu strigare, pachetul de actiuni de 9,44% pe care il detine la societatea de brokeraj Gelsor SA Bucuresti, firma creata de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

AVAB, a stabilit ca licitatia sa inceapa de la un pret de 5.880,50 lei/actiune, valoarea nominala a unei actiuni Gelsor fiind de 1.000 de lei.

Autoritatea detine 11.056.636 de actiuni ale societatii de brokeraj, ceea ce inseamna un pret total pe pachet de 65,018 miliarde de lei, respectiv 2,07 milioane de dolari.

Gelsor detine actiuni la diferite societati comerciale printre care s-a numarat si Banca Romana de Scont, care tocmai a fost vanduta grupului Dramiral. Gelsor se afla si in topul societatilor de brokeraj de pe piata bursiera

AVAB a intrat in posesia acestui pachet prin preluarea, anul trecut, a unor titluri de participatie detinute de Banca Agricola la diverse firme, printre care si Gelsor.

Contactat de Ziarul Financiar, Ionel Blanculescu, presedintele AVAB, a spus ca institutia a oferit drept de preemtiune actualilor actionari ai Gelsor pentru cumpararea pachetului scos la vanzare, dar niciunul dintre acestia nu a dorit sa-si exercite acest drept.

Principalul actionar al Gelsor este Grupul Financiar Gelsor care a apartinut omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Acesta si-a vandut actiunile in 2000 avocatului Ion Chelaru, cu drept de rascumparare.

Deoarece niciunul dintre actualii actionari nu si-a exercitat dreptul de preemtiune, AVAB a fost nevoita sa scoata la vanzare acest pachet de actiuni pentru a recupera suma investita de catre Banca Agricola in Gelsor.

In 1999, in urma unei tranzactii, Banca Agricola a cumparat obligatiuni emise de Gelsor in valoare de 50 de miliarde de lei, care aveau si un cupon (dobanda) de 15 miliarde de lei. La scadenta, Banca Agricola si-a transformat obligatiunile in actiuni. In acest fel, banca a ajuns sa detina 12% din Gelsor.

In 2000, sub o alta conducere, banca a decis sa nu mai tina aceste actiuni in portofoliu, transferand pachetul la AVAB.

Ulterior, la Gelsor a avut loc o majorare de capital unde AVAB nu a putut sa participe astfel incat cota sa in Gelsor a scazut la 9,44%.

"Noi incercam sa recuperam suma pe care a dat-o Banca Agricola. Daca la aceasta licitatie nu va veni nimeni, atunci vom analiza sa vedem care este valoarea de piata a Gelsor si vom scoate din nou la vanzare actiunile", a declarat presedintele AVAB.

Conform anuntului AVAB, publicat in presa, licitatia pentru vanzarea actiunilor Gelsor urmeaza sa aiba loc miercuri, 28 noiembrie, la sediul Autoritatii.

AVAB a fost creata pentru a prelua creditele neperformante si titluri de participatie de la Bancorex si Banca Agricola. Autoritatea incearca sa recupereze astfel o parte din banii investiti de aceste banci. AVAB poate vinde creditele sau titlurile si sub valoarea lor nominala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO