Prima pagina

AVAS: Pachetul nostru la Asirom nu e prea atractiv

07.03.2006, 00:00 14

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la societatea de asigurari Asirom, dar nu crede ca participatia sa - 6,3% din titlurile societatii - este foarte atractiva pentru investitori.

"La vanzare, un procent (un procentaj - n.r.) este important atunci cand ofera posibilitatea de interventie in conducerea societatii si de numarul de voturi in adunarile generale ale societatii, in cazul in speta, 6,3% este la fel de putin atractiv ca si un procent mai mic", spun oficialii AVAS.

Asirom este listata pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti, iar la ultimul pret de tranzactionare, de 0,7 lei/actiune, capitalizarea companiei este de circa 127 mil. de euro. In aceste conditii, pretul pe care il poate obtine AVAS pentru pachetul pe care il detine este de peste 8 mil. euro.

"Strategia AVAS cu privire la acest pachet de actiuni este de a-l vinde prin alegerea, in conditiile legii, a unei metode care sa confere maximul de transparenta posibila, precum si o reala egalitate de sanse oricarui posibil investitor. Metoda de privatizare aleasa va fi facuta publica in conditiile legislatiei in vigoare", spun reprezentantii Autoritatii, fara a prezenta si un calendar al vanzarii.

Pana cand AVAS va decide cum va vinde pachetul de actiuni pe care il detine la Asirom, actionarii societatii de asigurari sunt convocati la o Adunare Generala Extraordinara pe 27 martie, al carei principal subiect este aprobarea retragerii de la tranzactionare a actiunilor societatii. In cadrul acestei AGEA va fi prezentat si raportul cu privire la pretul pe actiune ce urmeaza sa fie achitat in cazul in care se vor inregistra cereri de retragere ale actionarilor din cadrul societatii.

Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, care prin intermediul societatii InterAgro detine peste 50% din capitalul social al asiguratorului.

Alti actionari sunt fondurile de investitii Broadhurst (15,2%) si QVT Fund (10,8%), Rafinaria Astra (8,3%) si actionari minoritari. Surse din piata spun ca grupul italian Fondiaria negociaza cumpararea societatii de asigurari, insa actionarul principal neaga aceste informatii.

Asirom a fost anul trecut a doua companie de pe piata asigurarilor, cu afaceri de aproape 160 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO