Prima pagina

Aveti de recuperat 800 mil. dolari? Sunati la LNM Holdings

Aveti de recuperat 800 mil. dolari? Sunati la LNM Holdings
05.05.2004, 00:00 15



Sunteti aproape de faliment sau reorganizare judiciara? Sau sunteti implicati intr-un proiect in care ati investit multe milioane de dolari fara speranta de a-i recupera? In oricare din aceste doua situatii va aflati, solutia s-ar putea numi LNM Holdings.



In fond, daca pentru statul roman functioneaza, de ce nu ar functiona pentru toti.



Dupa ce a cumparat de la Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) patru companii aflate in pragul falimentului - Sidex Galati, Tepro Iasi, Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara - grupul indian LNM Holdings, al doilea producator mondial de otel, se va ocupa si de finalizarea celui mai dezastruos proiect economic in care a fost implicata Romania.



Este vorba de combinatul de la Krivoi Rog, in care Romania a investit circa 800 de milioane de dolari de la mijlocul anilor '80 pana in prezent fara a obtine vreun rezultat.



Banii urmau sa fie recuperati prin exploatarea peletilor (materie prima pentru obtinerea otelului) de la Krivoi Rog de catre siderurgia romaneasca insa combinatul nu a fost finalizat iar investitia este blocata.



Sperante pentru recuperarea macar a unei parti a banilor exista insa din moment ce statul roman se pregateste sa imputerniceasca grupul indian pentru a-l reprezenta in discutiile pentru finalizarea investitiei de la Krivoi Rog.



"Se imputernicesc Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Afacerilor Externe sa emita un mandat de reprezentare pentru LNM Holdings, care participa la privatizarea combinatului (...) de la Krivoi Rog din Ucraina, sa negocieze pentru partea romana, cu partea ucraineana conditiile pentru finalizarea lucrarilor la acest obiectiv", suna textul unei Hotarari de Guvern publicate in Monitorul Oficial de ieri.



Oficialii ministerului Economiei nu au putut oferi mai multe detalii despre proiect pana la inchiderea editiei insa Aditya Mittal, vicepresedintele grupului LNM, a confirmat pentru Ziarul Financiar intentiile de implicare in acest proiect.



"Purtam discutii constructive cu statul roman cu intentia de a-l reprezenta vizavi de proiectul de la Krivoi Rog", a spus Aditya Mittal.



Finalizarea combinatului va necesita investitii suplimentare din partea statului roman si a celui ucrainean insa nu este clar pana in prezent care vor fi sumele implicate si ce surse de finantare vor fi gasite pentru acestea.



De asemenea, nu este clar in ce mod va participa LNM Holdings la privatizarea Krivoi Rog, combinat care nu este inca societate pe actiuni.



Implicarea LNM Holdings in acest proiect este, de fapt, singura solutie pe care o are la indemana statul roman, Sidex Galati (aflat in proprietatea LNM) fiind singurul combinat din Romania in care se pot folosi peletii de la Krivoi Rog.



Statul roman va incerca sa recupereze o parte din bani de la LNM Holdings, care ar putea deveni atat proprietarul cat si principalul client al combinatului.



LNM a ajuns sa domine categoric in ultimii ani siderurgia din Europa Centrala si de Est, desfasurand un proces puternic de achizitie de combinate siderurgice in zona. Pe fondul revigorarii pietei otelului (preturile s-au dublat in ultimii ani), proiectul Krivoi Rog a redevenit important ca si potentiala sursa de materii prime.



Construirea combinatului de la Krivoi Rog a fost initiata de cele sapte tari membre ale fostului bloc socialist din Europa Centrala si de Est pentru exploatarea zonei Krivoi Rog, foarte bogata in minereu de fier.



Prin acordurile incheiate initial, Romania se angaja sa investeasca circa 700 de milioane de dolari pentru construirea combinatului, adica 27% din necesarul total de investitii.



Pentru aceste investitii, Romania urma sa primeasca odata cu inceperea activitatii combinatului, o cantitate de 30,9 milioane de tone de peleti, ce urmau sa fie folositi de catre siderurgia romaneasca.



Ulterior, suma investita s-a ridicat la aproape 800 de milioane de dolari dar nu a acoperit decat circa 87% din obligatiile asumate de Romania.



Dupa anii '90, patru din cele sapte tari implicate initial in proiect s-au retras iar situatia economica dificila a Ucrainei a suspendat pe termen nedefinit lucrarile la combinat.



Ucraina este beneficiar in proportie de peste 50% a proiectului.



In ultimii ani, oficialii romani si ucrainieni au discutat de mai multe ori despre reluarea lucrarilor pentru finalizarea combinatului insa fara rezultate pana in prezent.



Suma uriasa investita initial de Romania a avut de altfel un efect "spirala", atragand dupa sine investitii aditionale pentru finalizarea proiectului, desi acesta a fost considerat neviabil, o aberatie a "Epocii de Aur", de catre multi specialisti.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO