Prima pagina

Azi este ultima zi in care puteti alege fondul de pensii

17.01.2008, 19:33 13

Azi, 17 ianuarie, este ultima zi in care salariatii sub 35 de ani sunt obligati sa isi aleaga un fond de pensii private (pilonul II). Pana pe 7 ianuarie, aproape 3,18 milioane de salariati au aderat la unul dintre cele 18 fonduri de pe piata.
Dintre acestia, aproximativ 60% (adica 1,91 milioane de clienti) au sub 35 de ani, fiind obligati de lege sa adere la un fond privat, iar 40% (1,27 milioane de clienti) au intre 35 si 45 de ani si au aderat fara a avea obligatia legala. 52,8% dintre cei 3,18 milioane de aderenti sunt barbati, iar 47,2% sunt femei.
"Campania de aderare s-a desfasurat neasteptat de bine, numarul de aderenti la fondurile private de pensii fiind atat peste estimarile noastre, cat si peste ale companiilor de administrare", a declarat pentru ZF Mariana Campeanu, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale de Stat (CNPAS). "Numarul erorilor si al inregistrarilor multiple a fost de asemenea sub asteptari".
Ea estimeaza ca piata totala ar putea ajunge la patru milioane de participanti, dupa ce aproximativ 700.000 de noi clienti vor intra in procedura de redistribuire automata (loterie) de luna viitoare.
Cu alte cuvinte, pentru salariatii sub 35 de ani care nu au semnat pentru pensia privata sau au semnat cu mai mult de un singur fond va alege un sistem informatic, care este pregatit deja la CNPAS. Daca nu vor avea loc eventuale schimbari de legislatie, loteria va avea loc dupa 25 februarie, iar apoi colectarea primelor contributii ar incepe in luna mai, cu contributiile aferente lunii martie. Sistemul informatic de colectare a contributiilor este pregatit, a precizat presedintele CNPAS, raspunzand astfel ingrijorarilor manifestate recent de companiile de administrare.
Practic, fondurile de pensii vor colecta anul viitor contributii pentru 10 luni din totalul de 12, estimarile oficiale aratand ca piata ar putea ajunge astfel la active de 300 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO