Prima pagina

Banca Mondiala: Afacerile raman in menghina birocratiei

Banca Mondiala: Afacerile raman in menghina birocratiei
03.10.2003, 00:00 7

Dupa aproape trei ani de declaratii guvernamentale si masuri incremenite, in parte, pe hartie, calitatea mediului de afaceri din Romania ramane o problema nerezolvata.


A aratat-o ieri cu degetul noul director al Bancii Mondiale pentru Romania, Croatia, Bulgaria, Anad Seth, care a punctat decalajul care continua sa desparta Romania de ceilalti candidati la Uniunea Europeana cand vine vorba de inlesnirea infiintarii si dezvoltarii de afaceri, atat din punctul de vedere al investitorilor locali, dar mai ales straini, care au alternative mult mai atractive.


"Ramane mult loc pentru imbunatatirea mediului de afaceri in Romania. Avem o agenda de actiuni neterminata in domeniu, iar aceste probleme va trebui preluate in viitoarele programe de ajustare structurala", a declarat ieri Anand Seth, Directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud (Romania, Croatia, Bulgaria). In discutiile din aceasta saptamana, reprezentantii guvernului l-au reasigurat pe Seth ca exista vointa pentru imbunatatirea in continuare a mediului de afaceri.


Prin acordul PSAL II incheiat cu Banca Mondiala, guvernul s-a angajat ca pana la sfarsitul acestui an sa reduca drestic numarul obstacolelor birocratice din calea pornirii si desfasurarii afacerilor, sa simplifice procedurile de autorizare a constructiilor, sa introduca reforme fiscale care sa asigure un tratament mai echitabil si uniform pentru largirea bazei fiscalitatii.


"Vrem sa ne asiguram ca masurile de reforma sunt adoptate in colaborare nu numai cu sindicatele, care desigur au rolul lor, ci si cu reprezentantii mediului de afaceri", a mai spus Seth.


Una din cele mai importante masuri de imbunatatire a mediului de afaceri luate de guvern anul acesta este instituirea principiului "aprobarii tacite", care ar trebui sa-l scape pe intreprinzator de comportamentul discretionar al birocratilor care au in mana numeroasele autorizatii si aprobari necesare infiintarii unei afaceri.


Ordonanta de urgenta privind "aprobarea tacita" a fost aprobata cu greu in Parlament, de-abia luna trecuta. In plus, forma in care a fost adoptata, nu reuseste inca sa rezolve problemele. Un alt proiect important pentru mediul de afaceri - Registrul unic de control - ramane sa-si arate efectele pozitive anul viitor.


Daca atractivitatea Romaniei pentru investitii straine directe se dovedeste prea greu de ameliorat la capitole precum fiscalitatea, de exemplu, macar barierele birocratice ar putea fi indepartate mai repede.


Calitatea precara a mediului de afaceri, preceput in continuare drept ostil de multi investitori straini, ajunge sa franeze si sa slabeasca un proces de crestere economica in curs de consolidare. Marea problema este ca priveaza in continuare Romania de mult asteptatele investitii straine directe.


Anand Seth spune ca principalul risc care ameninta actualul echilibru macroeconomic sta in nivelul cheltuielilor cvasifiscale, neintegrate in sistemul de monitorizare a deficitului fiscal.


"Autoritatile romane trebuie sa continue reformele structurale pentru a reduce deficitul cvasifiscal. Principala noastra dorinta este ca aceasta platforma de stabilitate construita in ultimii ani sa fie folosita, si nu irosita", a afirmat oficialul Bancii Mondiale.


El apreciaza ca nivelul deficitului cvasifiscal este, in prezent de 1-1,5% din Produsul Intern Brut. Deficitul cvasifiscal reprezinta valoarea pierderilor inregistrate de intreprinderile de stat, regiile autonome si care nu sunt cuprinse in bugetul general consolidat.


Seth a mentionat ca Executivul trebuie sa foloseasca rezultatele macroeconomice bune de pana acum pentru a continua reformele. El a aratat ca Banca Mondiala va sprijini in continuare Romania pentru aplicarea programelor de reforme structurale, domeniu in care au fost inregistrate unele progrese.


"Programele care primesc cea mai multa atentie din partea noastra sunt cele structurale. In prezent, monitorizam cu atentie aplicarea masurilor de privatizare si imbunatatirea mediului de afaceri incluse in programul PSAL II", a spus Seth.


Programul PSAL II si cel de asistenta tehnica PPIBL II, in valoare totala de 339,8 milioane de euro, au fost aprobate de Banca Mondiala in luna septembrie a anului trecut. Prima transa, reprezentand jumatate din suma totala, a fost eliberata in octombrie 2002.


Finalizarea acordului va insemna acordarea celei de-a doua transe, in valoare de 169,9 milioane de euro, prevazuta initial pentru acest an. Fostul director regional al Bancii Mondiale, Andrew Vorkink, a declarat insa, recent, ca programul PSAL II va fi definitivat de-abia la inceputul anului viitor din cauza inregistrarii unor intarzieri.


Urmatorul program de ajustare structurala care va fi negociat cu Banca Mondiala este PAL (Programmatic Adjustment Loan), cu o valoare estimata de 150 milioane dolari. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO