Prima pagina

Bancherii cuprului au nevoie de 600 mil. $

Bancherii cuprului au nevoie de 600 mil. $
16.03.2007, 19:44 44

Cuprom Romania, unul dintre principalii jucatori regionali din industria cuprului, vrea sa finanteze preluarea minelor din Serbia cu 600 mil. dolari (450 mil. euro) stransi printr-un credit sindicalizat, tranzactie de care se vor ocupa bancile internationale Merrill Lynch si Deutsche Bank.
Cuprom este controlata de Horia Simu (foto) si Horia Pitulea, fosti directori la Citibank Romania, prin intermediul a sase fonduri inregistrate in Cipru. Contractul de achizitie a activelor de la RTB Bor in valoare de 400 mil. dolari (300 mil. euro) a fost semnat de Cuprom cu autoritatile sarbe la inceputul acestei luni.
Acesta prevede printre altele si realizarea in urmatorii patru ani a unor investitii de 200 mil. dolari pentru readucerea exploatarilor de la Bor la standardele de mediu acceptate pe plan international.
Preluarea minelor si licentelor de la Bor s-a realizat fara datoriile pe care complexul minier le acumulase pana la acel moment si care se ridicau la circa 500 mil. dolari (375 mil. euro).
In acelasi timp, Cuprom conduce un consortiu care negociaza cu statul roman un contract de asociere pe o perioada de circa 10-15 ani, in vederea exploatarii minelor de cupru de la Moldova Noua si Abrud. Cele trei companii s-au angajat sa investeasca 150 mil. dolari la cele doua mine, insa statul nu le asigura garantia licentelor de minerit.
Din aceasta cauza, negocierile au ramas dupa mai bine de cinci luni nefinalizate, ieri urmand sa se tina ultima intalnire cu statul inainte de expirarea termenului de incheiere a unui acord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO