Prima pagina

Bancnota de 1 euro, arma secreta contra inflatiei

13.12.2002, 00:00 23

Banca Centrala Europeana va discuta varianta introducerii bancnotei de 1 euro, pentru a incuraja scaderea inflatiei. Mai multe state din zona euro sustin aceasta idee, aducand ca argument faptul ca, din punct de vedere psihologic, consumatorii au tendinta de a credita cu o valoare mai mare bancnotele fata de monedele metalice. Rezultatul este cel de crestere a preturilor deoarece populatia cheltuie cu mai multa usurinta monezile metalice.
Italia si Grecia se numara printre cei mai ferventi suporteri ai proiectului, spunand ca forma metalica este unul dintre motivele pentru subevaluarea monezilor de 1 euro si de 2 euro.
Klaus Liebscher, guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, afirma ca bancnotele in valoare de 1 euro ar trebui introduse "cat de repede posibil", si cel putin cinci state europene sprijina punctul sau de vedere.
Guy Quaden, guvernatorul Bancii Centrale a Belgiei, sugereaza ca introducerea bancnotei de 1 euro ar putea stimula utilizarea internationala a monedei unice. "Bancnota de 1 dolar este unul dintre motivele popularitatii dolarului american: este extrem de bine cunoscuta si toata lumea o foloseste".
Propunerea de a introduce bancnota de 1 euro a fost discutata in consiliul BCE acum cateva luni, dar presiuni din partea statelor membre au adus-o din nou in actualitate.
In prezent moneda europeana se afla in circulatie sub forma a opt tipuri de monezi, cu valori cuprinse intre un cent si doi euro, si a bancnotelor de 5, 10, 20, 50, 100, 200 si 500 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO