Prima pagina

Banii de pe Europharm, injectati in injectabile

15.08.2003, 00:00 21



Reintoarcerea in industria medicamentelor si dezvoltarea afacerilor cu lapte praf pentru copii. Acestea vor fi principalele directii spre care Mihai Miron, fondatorul companiei farmaceutice Europharm Brasov, isi va orienta banii obtinuti in urma vanzarii ultimului pachet de actiuni detinut la producatorul de medicamente.



Miron a vandut participatia de 30% catre grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) saptamana trecuta, printr-o tranzactie estimata la 10 - 15 milioane de dolari. GSK detinea deja 65% din actiuni, cumparate in 1998 tot de la Mihai Miron si asociatii acestuia. #leadend#



"Voi investi 2 - 3 milioane de dolari in capitalul de lucru al noii fabricii de medicamente la care sunt actionar majoritar - Ropharma Iasi. Studiez, de asemenea, cateva posibilitati pentru cresterea afacerii cu lapte praf pentru copii pe care am inceput-o anul trecut", a declarat Miron pentru Ziarul Financiar.



Ropharma, care isi va incepe productia anul acesta, este o fabrica de medicamente injectabile infiintata de Miron dupa ce Farmaco Chisinau, compania detinuta de omul de afaceri si asociatii acestuia, a fost nationalizata.



Miron, impreuna cu un om de afaceri american, au cumparat Farmaco Chisinau in 1998, dupa ce au cedat controlul Europharm.



Cei doi parteneri au achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Farmaco de la statul moldovean, in urma unei tranzactii de 2,5 milioane dolari. Ulterior in companie au fost investiti, spune Miron, 6 milioane de dolari pentru achizitia a patru linii noi de fabricatie pentru injectabile.



"In urma investitiilor, reusisem sa crestem cifra de afaceri a companiei de la 7 - 8 milioane de dolari, in 1998, la 12 milioane de dolari, in 1999. Fabrica a fost renationalizata (dupa ce comunistii au castigat puterea - n.r.), insa, si a trebuit sa ma gandesc la modalitati de utilizare a celor patru linii de fabricatie pe care am reusit sa le recuperam", afirma Miron.



Omul de afaceri a adus liniile de productie in Romania, unde a pus bazele unei noi fabrici de medicamente injectabile, la Iasi - Ropharma.



Compania va incepe productia anul acesta, intrand in concurenta, in prima faza cu Antibiotice Iasi si apoi cu Sicomed Bucuresti.



"Vom produce, la inceput, medicamente antiinfectioase care existau si in portofoliul Farmaco. Strategia pe termen mediu si lung este, insa, lansarea de produse noi, care in prezent nu se fabrica in Romania, importandu-se la preturi mari", a precizat Miron.



Noua fabrica va avea initial 30 de angajati si va atinge, estimeaza Miron, o cifra de afaceri de 5 - 6 milioane de euro anul viitor, cu numai o linie de fabricatie. Vanzarile vor urma sa creasca apoi, in functie de evolutia pietei si pe masura punerii in functiune a celorlalte trei linii.



Omul de afaceri va incerca, astfel, sa repete povestea de succes a Europharm, companie care a plecat de la o farmacie in 1992, a inceput sa produca in 1995 si a atins o cota de piata de 5% in 1998, devenind unul din cei mai mari producatori romani de medicamente.



In prezent, Sicomed Bucuresti detine 5,5% din piata, Antibiotice Iasi - 3,8% iar Terapia Cluj - 3,9%. GSK este liderul pietei, cu o cota de 11,5%.



Piata romaneasca a medicamentelor este estimata la aproximativ 600 milioane de euro.



Alta afacere in care a intrat Miron dupa vanzarea Europharm este



un sistem integrat de productie a laptelui praf pentru copii, format dintr-o ferma agricola si zootehnica - Bioterra si o fabrica pentru procesarea laptelui obtinut - BIOEF. Investitia pentru punerea la punct a sistemului a fost de 4 milioane de euro.



Fabrica conceputa de Miron a inceput productia anul trecut si are o capacitate de procesare de 8.000 de litri de lapte/zi, din care rezulta 500 - 600 tone de lapte praf pe an.



Afacerea a inceput deja sa dea rezultate, fabrica functionand la intreaga capacitate de productie si ajungand sa detina o cota de piata de cateva zeci de procente in Romania.



"Cererea pentru produsele BIOEF este in crestere iar fabrica merge la capacitatea maxima. Ma gandesc, asadar, la cateva posibilitati de extindere a afacerii, care vor absorbi, de asemenea, o parte din banii obtinuti din vanzarea actiunilor Europharm", a conchis Miron.









 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO