Prima pagina

Baronii SIF-urilor au fost realesi

Baronii SIF-urilor au fost realesi
25.04.2005, 19:25 13

Adunarile Generale ale Actionarilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF) derulate la finalul saptamanii trecute nu au adus surprizele asteptate de unii dintre investitorii de la Bursa.

Patru dintre SIF-uri aveau pe ordinea de zi alegerea unor noi Consilii de Administratie (CA), iar doua propusesera actionarilor ridicarea pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1%.

Consiliile de Administratie ale SIF-urilor au ramas in linii mari aceleasi, iar o hotarare privind pragul de detinere nu a putut fi luata.

Pe ordinea de zi s-au mai aflat aprobarea situatiilor financiare, stabilirea dividendelor si a bugetelor de venituri si cheltuieli pe acest an.

Dividendele brute aprobate de Adunarile Generale ale SIF-urilor se situeaza intre 500 si 650 lei/actiune. SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia vor plati un dividend brut de 500 de lei, SIF Moldova va plati 600 de lei, iar SIF Transilvania si SIF Oltenia vor distribui actionarilor cele mai mari dividende, cate 650 lei/actiune. Cele cinci SIF-uri urmeaza astfel sa plateasca in acest an dividende in valoare de aproape 50 mil. euro.

Una dintre cele mai agitate AGA a fost cea de la SIF Muntenia, unde pe ordinea de zi s-a aflat discutarea unei posibile renuntari la serviciile Muntenia Invest, societate care administreaza portofoliul SIF si care a ramas luna aceasta fara presedinte din cauza revocarii din functie a lui Theodor Mihaescu. Desi actionarii prezenti au reprezentat doar 18% din capitalul social, iar o hotarare nu putea fi luata, actionarii s-au certat mai multe ore pe aceasta tema, unii dintre ei acuzand performantele reduse si costurile mari implicate de administrarea portofoliului de catre o societate specializata. Un nou presedinte al Muntenia Invest urmeaza sa fie ales de actionarii societatii la finalul acestei saptamani.

Majorarea pragului maxim de detinere din statut s-a aflat pe ordinea de zi la SIF Moldova si SIF Oltenia, dar prezenta la a doua convocare a AGA a fost de 30%, respectiv 26% fata de cel putin 50% cat cere legislatia pentru modificarea statutului.

In ciuda lipsei de cvorum, SIF Moldova a organizat un vot consultativ pentru ridicarea pragului, actionarii prezenti fiind de acord cu luarea in viitor a unei asemenea masuri. Multi dintre investitorii de la Bursa ai SIF-urilor vad in ridicarea pragului de detinere o masura cu efect pozitiv asupra actiunilor, pretul acestora crescand in ultimii ani de fiecare data cand majorarea pragului a fost luata in discutie.

Conform ultimelor declaratii ale presedintelui Comisiei Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian, pragul de detinere de la SIF-uri va fi modificat prin lege pana la 5%.

Incercarea mai multor cetateni sloveni, actionari ai SIF Banat-Crisana, de a intra in Consiliul de Administratie al societatii a fost un esec, intregul CA, in frunte cu presedintele Ioan Cuzman, fiind reales pentru un nou mandat.

Mai multe zeci de investitori cehi, slovaci si sloveni au intrat in ultimul an in actionariatul SIF Banat-Crisana si al SIF Transilvania, despre acestia existand informatii ca reprezinta interesele Brookdale Funds si ale omului de afaceri american Howard Golden.

Cehii reusisera inca de anul trecut sa isi numeasca doi dintre cei sapte membri ai conducerii SIF Transilvania, acestia fiind realesi sambata o data cu intreg consiliul de administratie al societatii, in lipsa unor contracandidati pentru membrii fostei conduceri. Majoritatea membrilor CA de la SIF Moldova au fost de asemenea realesi. Din cauza unor controverse privind procedura de vot, un loc in Consiliul de Administratie a ramas vacant, urmand a fi ocupat ulterior. Dupa AGA functia de presedinte al societatii a fost preluata de Sorin Turtoescu, care a fost in ultimii ani vicepresedinte, fostul presedinte Alexandru Matei ramanand membru al CA.

SIF Oltenia, care a derulat in toamna anului trecut alegerile pentru Consiliul de Administratie, nu au reusit sa completeze cele doua locuri vacante din cauza faptului ca statutul societatii cere ca o astfel de hotarare sa fie luata cu un cvorum de 33%, la AGA fiind reprezentati doar un sfert din actionari.

Conducerea societatii ar putea fi completata de catre ceilalti membri ai CA, surse apropiate societatii afirmand ca in prezent exista discutii intre acestia si doua grupuri de actionari: cei condusi de omul de afaceri Catalin Chelu si mai multi investitori straini, in principal greci si sloveni, pentru desemnarea celor doi membri ai CA. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO