Prima pagina

BCR: Iulie, singura luna in care BNR ar mai putea creste dobanda

07.07.2008, 12:20 18

Cresterea inflatiei din ultimele trei trimestre si presiunile induse de excesul de cerere au dus la intarirea politicii monetare, se arata intr-un raport al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Cresterea economica din primul trimestru a fost determinata de cererea interna iar majorarea salariilor au dus la o accelerare a investitiilor si consumului final al gospodariilor populatiei, arata analistii BCR.

Luna iulie reprezinta ultima ocazie pentru BNR de a majora dobanda in 2008, tinand cont ca in aceasta luna se va atinge maximul inflatiei, "fereastra de oportunitate pentru noi majorari ingustandu-se semnificativ dupa aceasta data", se mentioneaza in raport.

Procesul de dezinflatie va incepe in perioada august-septembrie, ca urmare a estimarilor privind o crestere a productiei agricole, trendul dezinflationist putand continua si in prima parte a anului 2009.

Banca Centrala a majorat dobanda de politica monetara pentru a sasea oara consecutiv, pana la 10%. Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime
obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit au ramas nemodificate (20% si respectiv 40%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO