Prima pagina

BNR asteapta ca piata sa stabilizeze marja de fluctuatie a cursului

23.02.2005, 00:00 20

Cursul euro se va stabiliza in aproximativ doua luni, urmand sa se incadreze intr-o anumita marja de fluctuatie, insa ar fi gresit ca BNR sa indice un anumit curs de echilibru, a afirmat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale. El a fost convocat de Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor, impreuna cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu si viceguvernatorul Eugen Dijmarescu, pentru a da explicatii privind miscarile recente de pe piata valutara si a raspunde criticilor venite dinspre mediul de afaceri in urma fluctuatiilor de curs foarte ample.


Saptamana trecuta, euro a cazut rapid spre 35.000 de lei, pentru ca la fel de brusc sa urce la peste 38.000 de lei, iar vineri sa alunece din nou spre 36.000 de lei, debusoland piata.


"BNR nu are nici un amestec in aprecierea leului, dar face tot posibilul ca aceasta sa fie sustenabila", a spus Isarescu. El a declarat ca intelege dificultatile exportatorilor si producatorilor romani, in general. "Stim ca sunt ca intr-o menghina, insa aceasta nu este creata de BNR, ci de conditiile impuse de procesul de integrare, iar una din presiunile rezultate ar putea fi somajul", afirma seful bancii centrale.


Declaratiile sale au fost sustinute de viceguvernatorul Eugen Dijmarescu. "Este falsa ideea potrivit careia BNR s-ar fi retras din piata. In mai putin de doua luni din acest an, a cumparat valuta cat in tot anul 2004", a spus Dijmarescu.


Oficialii BNR au dat asigurari deputatilor ca urmaresc cu atentie evolutiile de pe piata. "Aceasta nu inseamna ca mai putem subventiona cursul, pentru ca este din ce in ce mai costisitor, iar apoi ne veti intreba unde sunt banii bancii centrale", a spus prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.


La randul sau, guvernatorul a afirmat ca doreste sa incurajeze o dezbatere publica prin care sa se ajunga la stabilizarea unei marje de evolutie a cursului. El admite inclusiv faptul ca aprecierea leului loveste in cei care au depozite in valuta, sustinand insa ca este un moment "de neevitat".


"Am intrat in perioada capitalurilor ieftine. Mingea nu este doar la BNR, ci in intreaga economie. Solutia este sa o pregatim sa primeasca acesti bani", a declarat Mugur Isarescu.



Printre cele mai importante surse ale intrarilor de valuta, el a mentionat investitiile straine foarte mari, banii trimisi de muncitorii romani din strainatate, precum si creditele externe contractate inclusiv de banci.


"Investitiile vor fi tot mai mari in 2005 si in 2006, insa o solutie de descurajare a acestora nu este posibila. Important este ca ponderea capitalurilor speculative sa ramana scazuta", a afirmat Isarescu.


In alta ordine de idei, el a declarat ca nu se pune problema amanarii datei de introducere a leului greu, avand in vedere ca data de 1 iulie este stabilita prin lege.


In ceea ce priveste liberalizarea accesului nerezindentilor la depozite bancare in lei, guvernatorul a spus ca nu este posibila inca o amanare, avand in vedere ca mai sunt numai 18 luni pana la integrare.


Referitor la cererea de demisie a conducerii BNR formulata ieri de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor, Isarescu a spus ca situatia este, intr-adevar, complicata si trebuie administrata cum se cuvine, numai ca formularile exportatorilor "sunt jenante si nu-si au locul", fiind lipsite de acoperire. "Exportatorii cer in continuare subventii prin curs, dar pana cand sa mai cumparam valuta", a spus guvernatorul.


El a declarat ca isi asuma riscul ca la sfarsitul anului sa nu fie realizata in intregime ajustarea deficitului de cont curent ceruta de FMI, in conditiile in care acesta nu ar fi "riscul cel mai mare".


Din punctul sau de vedere, prioritare sunt mentinerea cresterii economice, atingerea tintei de inflatie de 7% si abia apoi incadrarea intr-un deficit de cont curent in jurul a 7% din PIB.
mirela.luca@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO