Prima pagina

BNR lasa leul nou sa creasca in fata euro

18.07.2005, 20:02 8

In a optsprezecea zi de la lansare, leul greu este cu un punct procentual mai valoros in euro decat era in momentul lansarii. In conditiile in care banca centrala a lasat cursul sa alunece, moneda nationala a schimbat repede prefixul de la 3,6 la 3,5 lei noi pentru un euro.

Dupa doua saptamani succesive de apreciere, nu exista nici un semn ca tendinta de intarire a leului s-ar putea intrerupe in perioada urmatoare. Jucatorii considera ca perioada de "proba" scursa de la lansarea leului nou este suficienta pentru a proba faptul ca BNR a renuntat sa mai intervina pe piata pentru mentinerea cursului deasupra pragului de 3,6 lei/euro, asa cum a facut timp de patru luni.

Aceasta nu inseamna ca anticipatiile privind evolutia cursului mizeaza pe o mentinere a tendintei de apreciere si dincolo de inceputul toamnei, ba dimpotriva, analistii iau in calcul si o posibila inversare a trendului.

Deocamdata, banca centrala vegheaza aprecierea lenta a leului, cursul alunecand cu cateva unitati pe zi. Exprimarea cotatiilor in lei noi face mai greu de perceput miscarile cursului la nivelul publicului, avand in vedere ca sunt mai greu de urmarit patru zecimale.

Cursul a ajuns astfel la un pas de minimul ultimilor trei ani, stabilit in luna februarie la nivelul de 3,5515 lei noi pentru un euro.

In aceste conditii, leul inregistreaza o intarire de peste 10% fata de inceputul anului. Si chiar daca este mai greu observabila in lei noi, aceasta apreciere este resimtita din plin de companiile care obtin venituri in euro.

In acest moment, piata preseaza in directia mentinerii tendintei de apreciere, ordinele de vanzare de valuta dominand tranzactiile. De asemenea, jucatorii incearca sa testeze nivelul limita pana la care BNR ar accepta scaderea cursului.

Cel putin deocamdata, banca centrala nu se arata deranjata de aceasta evolutie, in conditiile in care aprecierea leului mai tempereaza din presiunile inflationiste crescute, care deja au impus modificarea tintei de inflatie a BNR. In acest context, ramane de vazut daca BNR va mai face anuntul de trecere la o politica de tintire directa a inflatiei, atat timp cat cursul ramane un instrument important de lupta cu efectele majorarilor de preturi. De altfel, BNR se afla in imposibilitatea de a mai construi o tinta ferma de inflatie chiar si pentru anul viitor, in conditiile in care nu exista nici o certitudine in privinta politicii fiscale care va fi aplicata de Guvern, oricare ar fi acela.

Luna trecuta, banca centrala luase deja in calcul varianta majorarii TVA, care ar fi dus la cresterea tintei de inflatie cu cel putin un punct procentual, insa intre timp Guvernul nu a luat nici o decizie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO