Prima pagina

BNR: Suntem cu ochii pe creditele in valuta

25.02.2004, 00:00 8



Banca Nationala a Romaniei isi va mentine politica monetara restrictiva demarata anul trecut si in urmatoarele luni, mentinand cel putin pana la sfarsitul trimestrului al doilea nivelul dobanzii de interventie pe piata monetara la 21,25% pe an. In acelasi timp va fi foarte atenta la evolutia creditului in valuta, tinand cont ca in conditiile in care creditul in lei se va scumpi iar deprecierea leului fata de principalele valute va fi anul acesta mai mica, apetenta catre finantarile in devize ar putea reveni in atentie anul acesta. Cam asa arata in cateva cuvinte mesajul transmis de Teodor Buftea, directorul directiei politici monetare din BNR.



"Politica monetara a fost deja mult intarita si nu avem de gand sa o relaxam. Sau cel putin nu mai devreme de trimestru al doilea. Unul dintre efectele acestei politici demarata anul trecut a fost ca dobanzile la depozitele bancare au crescut usor stimuland practic economisirea, indicator care intrase pe un trend ascendent", a afirmat pentru ZF Teodor Buftea.



Reducerea mult prea drastica a dobanzilor in prima parte a anului trecut, atat de BNR cat si de Ministerul Finantelor, s-a propagat rapid in sistemul bancar unde bancile au scazut dobanzile platite la depozitele bancare pana la nivele real negative. Pe fondul "liberalizarii " creditarii, dar si pentru ca dopozitele bancare nu mai erau remunerate corespunzator, nivelul economisirii a scazut drastic anul trecut. Este adevarat insa ca in schimb o explozie a inregistrat creditul, si mai ales cel pentru populatie care a crescut in termeni reali cu peste 260% numai anul trecut.



Buftea spune ca in contextul in care dobanzile vor ramane la un nivel ridicat, pe fondul scaderii treptate a inflatiei, costul creditului in lei va fi mai mare. La asta adaugand o depreciere mai mica a monedei nationale, asa cum se prevede pentru anul acesta - mesaj de altfel transmis si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu in repetate randuri pana acum - se deschide practic drumul catre o crestere a cererii de credite in valuta.



"Este posibil ca anul acesta sa creasca mai mult componenta in valuta a creditului neguvernamental. Scumpirea creditului in lei, pe fondul scaderii inflatiei in paralel cu mentinerea dobanzilor inca sus, si o devalorizare mai mica a leului in raport cu valutele de referinta pot indrepta atentia din nou spre valuta. Vom fi insa cu ochii mariti", mai spune oficialul BNR.



Banca Nationala a fost de-a lungul timpului ingrijorata nu atat de cresterea cu un ritm mai mare sau mai mic a creditelor in valuta ci mai ales de faptul ca veniturile celor care contracteaza imprumuturi in devize nu sunt in valuta sau nici macar corelate la aceasta. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO