Prima pagina

BNR: Un miliard de euro a intrat pentru speculatii

BNR: Un miliard de euro a intrat pentru speculatii
27.10.2004, 00:00 5

Capitalul speculativ intrat pe termen scurt in Romania anul acesta este estimat de BNR la circa un miliard de euro, bani atrasi de diferentialul mare de dobanda fata de pietele externe si de lipsa unei perspective de depreciere a leului.
"Exista o anumita presiune a capitalului speculativ, care intra inclusiv prin SPV (nr: Special Purpose Vehicles - firme cu personalitate juridica romana infiintate cu scopul asigurarii accesului banilor straini la plasamente in lei), pe care le cunoastem si care au un rol important. Vom raspunde acestei presiuni printr-o variabilitate mai mare a cursului pe un trend ascendent de apreciere a leului, pentru a face mai putin predictibile evolutiile curente ale cotatiilor", a declarat Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
El spune ca, pe langa intrarile de un miliard de euro, valuta trimisa in tara de romanii care muncesc in strainatate ar putea ajunge la 2,2 miliarde de euro anul acesta, potrivit unor estimari conservatoare care iau in calcul numai banii care circula prin sistemul bancar.
Randamentele anuale de-a dreptul fabuloase in dolari sau euro, de peste 20%, pe care le aduc plasamentele in lei pe piata romaneasca au impins multi investitori sa gaseasca alternative de a-si aduce banii folosind insa tot canalele bancare.
Potrivit unor estimari, disponibilitatile de plasat in Romania in instrumente monetare s-ar ridica la 2-3 miliarde de euro, cu riscul ca dupa sase luni retragerile sa ajunga la 4-6 miliarde de euro.
Deschidere accesului si la tiluri de stat in lei ar putea totusi sa mai intarzie. Popa afirma ca anumite masuri de salvgardare in privinta liberalizarii depozitelor bancare ar putea fi luate ulterior in masura in care se vor observa presiuni speculative ridicate. Daca FMI are rezerve substantiale fata de liberalizare, UE preseaza puternic in aceasta directie. Exista doua categorii importante de tranzactii pentru care eliminarea autorizarii prealabile nu este prevazuta anterior aderarii: operatiuni cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara si operatiuni in conturi curente si conturi de depozit deschise de rezidenti in strainatate.
"Nu trebuie trecut cu vederea ca aceasta liberalizare este unul din elementele esentiale care caracterizeaza capacitatea unei economii de a face fata presiunilor concurentiale de pe piata interna unica a UE, unde circulatia capitalurilor este cu desavarsire libera", afirma Dragos Negrescu, expert al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
El spune ca nu se poate sustine simultan si ca nu sunt inca intrunite conditiile pentru liberalizarea contului de capital din cauza diferentei de dobanzi si ca aderarea la momentul 2007 este perfect posibila.
"Aderarea poarta in sine anticorpi extrem de puternici care pot combate tentatiile speculative", spune Negrescu.
Intrari in crestere de valuta au fost vizibile pe piata pe tot parcursul acestui an, BNR fiind nevoita sa-si majoreze cumpararile de devize la peste 600 milioane de euro intr-o luna pentru a preveni aprecieri nominale importante ale leului. Chiar si asa, aprecierea reala a monedei nationale se cifreaza la circa 5,2% fata de cosul euro - 75%, dolar - 25%.
Viceguvernatorul spune ca banca centrala se indreapta spre renuntarea la cos de anul viitor, urmand ca euro sa fie 100% valuta de referinta pentru urmarirea cursului leului.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO